Både M och S har idéer om hur den nya pendeltågsuppgången ska kunna bli av. Foto: Claudio Britos

Pendeltågsuppgång blir het valfråga

En ny pendeltågsuppgång. Den frågan har nu spelats ut som en av de hetaste när partierna vill vinna slaget om Tullingebornas röster. Både M och S presenterar nu varsin idé för att uppgången en gång för alla ska byggas.

  • Publicerad 15:21, 22 aug 2018

Inför förra valet lovade M i landstinget Tullingeborna en ny pendeltågsuppgång. Men lite har hänt på fyra år. "Moderaterna i landstinget ger nu klartecken för en ytterligare pendeluppgång vid Tullinge station. Planeringen kan starta direkt och bygget slutföras under nästa mandatperiod." skrev Lennart Kalderén (M) på sin blogg då.

Så blev det inte med facit i hand.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

"Har gjort vad vi kan"

Landstinget har gjort vad de kan, att inget hänt sedan dess är Trafikverkets fel. Det menar trafiklandstingsborgarråd Kristofer Tamsons (M) som nu öppnar för att SL skulle kunna ta över stationen.

– Vi har försökt få till stånd en dialog med dem om upprustningar av stationer. Jag står fast vid min linje att att det ska byggas en ny uppgång men det bygger på att Trafikverket vill vara med i utvecklingen. Till slut får man kanske fundera på om de ska äga stationen, säger Tamsons (M) till BotkyrkaDirekt när han valkampanjar utanför pendeltågsstationen i Tullinge.

Valfråga för flera partier

I årets Botkyrkaval har både Tullingepartiet och Sverigedemokraterna gjort den nya pendeltågsuppgången i Tullinge till valfråga. Och nu kommer också Socialdemokraterna i Botkyrka med ett andra vallöfte om en andra uppgång.

– Om vi får makten i kommunen och landstinget tar vi ett första spadtag under nästa mandatperiod, säger Ebba Östlin (S), kommunstyrelseordförande i Botkyrka.

En svårighet med en andra uppgång är att det skulle kräva att spåret dras om, men det har Socialdemokraterna nu en lösning på, enligt Östlin. Man ska bygga två nya perronger på varsin sida av den nuvarande perrongen.

– Då kommer man runt säkerhetsavståndet och vi kan också bygga närmre stationen för att man har perrongerna som skydd, som menar att uppgången hänger ihop med resten av utvecklingsplanerna för centrala Tullinge, med nya bostäder och mötesplatser i och kring centrum.

Men ni måste också få med er statliga Trafikverket, kan ni verkligen lova det här?

– Vi är beredda att medfinansiera uppgången från kommunens sida och vi har S i landstinget med oss på planen. Om Trafikverket möter en kommun och ett landsting som är beredda att hitta en lösning så kommer det nog inte vara något problem, säger Ebba Östlin.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android