SARDINBURK. Lars-Ove Larsson tror inte att färre tåg är vad Stuvsta behöver. "Vi har ju packade sardinburkar på morgnarna", säger han. Foto: Henrik Lindstedt

Pendeln ska susa förbi Stuvsta – "Då tar jag bilen"

I september stod det klart att SL inför snabbtåg som hoppar över vissa stationer i pendeltågsnätet. Stuvsta är en av stationerna som tågen susar förbi. Istället får Stuvstapendlarna färre avgångar under rusningstrafik.

  • Publicerad 16:20, 31 okt 2017

I september meddelade SL att man i och med Citybanans öppnande kommer köra fler tåg och att vissa av tågen ska vara snabbtåg. För en majoritet av resenärerna blir det fler avgångar och snabbare resor. Men för vissa stationer, som Stuvsta, är förändringen snarare negativ.

De nya snabbtågen kommer ge en Södertäljependlare en fyra minuter kortare resa in till Centralen. Tåget vinner tid på att hoppa över bland annat Tullinge och Stuvsta. Stuvsta får också sex istället för åtta avgångar under rusningstrafik. Däremot blir det fler avgångar på helger.

– Fyra minuter snabbare från Södertälje. Det är ju en piss i Mississippi! säger Stefan Hallgren, som säger att han tänker börja ta bilen istället.

DEBATT: Pendeln måste fortsätta stanna i Stuvsta

Medlemmarna i Villägareföreningen Stuvsta-Snättringe delar hans bitterhet.

– Vi har ju packade sardinburkar på morgnarna. Folk kommer sent till jobbet eftersom de inte ens kommer in i de fulla tågen. Det finns en stor frustration, säger Lars-Ove Larsson, ordförande i föreningen.

Men Huddingepolitikerna gör inte ett skvatt. Men tåget ska ju stanna i Huddinge och Flemingsberg, så då är väl de nöjda.

Tyst från politikerna

I grannkommunen Botkyrka har politiker ur båda läger rasat mot att Tullinge är en av stationerna som hoppas över.

BESLUT: SL får grönt ljus för skipstop - hoppar över Tullinge

– Men Huddingepolitikerna gör inte ett skvatt. Men tåget ska ju stanna i Huddinge och Flemingsberg, så då är väl de nöjda, säger Lars-Ove Larsson.

Villaägareföreningen har försökt få till stånd ett stormöte med politiker från Huddinge, SL och trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M). Men Tamsons har istället försökt bjuda in till sitt kontor i Stockholm, vilket Larsson inte uppskattar.

Ska minska trängseln

Enligt SL är målet att tätare avgångar och snabbtåg från de mest trafikerade stationerna ska fördela resenärerna jämnare och därmed minska trängseln även i Stuvsta.

Claes Wersäll (M), pressekreterare för Moderaterna i landstinget, pekar på att de utökar pendeltågstrafiken med 20 procent kommande år och att 95 procent av resenärerna får "mer och bättre trafik". Även Stuvsta får fler avgångar under lågtrafik på helger och vardagar, då det är möjligt att klämma in fler tåg.

– Men tyvärr är det några stationer, en handfull som får några färre avgångar på någon timme om dygnet under rusningstrafik. Det här är ett jättepussel att lägga, säger Claes Wersäll.

– Pendeltågen är inte som tunnelbanan eller bussarna. Vi är i händerna på staten. Vi kör gärna fler tåg i rusning, men vi kan inte köra fler tåg än vad Trafikverket tillåter.

Trafikförvaltningen (SL) har inlett en dialog med Trafikverket för att försöka utöka antalet tågavgångar ytterligare kommande år.

Förändringar från hösten 2018

Enligt nuvarande tidtabell går 7–8 tåg i timmen in mot Stockholm vardagar klockan 06–08.20. Från och med hösten blir det istället sex tåg under en något 06–08.40.

Hem från stan stannar idag 7–8 tåg klockan 15–18. Efter förändringen blir det sex tåg klockan 15.20–18.20.

En liknande förändring görs i motsatt körriktning.

På helgerna blir det dock fler avgångar, då det blir kvartstrafik istället för halvtimmestrafik på eftermiddag/kväll.

Visa merVisa mindre