Pendelbåten Sjövägen ska gå varje kvart

Pendelbåten Sjövägen har blivit så populär att den får 15-minuterstrafik på sträckan Nybroplan-Nacka strand.

  • Publicerad 17:26, 17 aug 2018

Pendelbåtlinjen Sjövägen får åtta nya hållplatser.

Den nordligaste blir Mor Annas brygga på Lidingö, och den går sedan till Nybroplan via flera nya bryggor som Storholmen, Djursholm, Norra Djurgårdsstaden och Loudden.

Dessutom utökas trafiken och linjen får 15-minuterstrafik. Men det blir inte förrän den 1 januari 2020.

Nu kan Mitt i berätta att den nuvarande linjen, Nybroplan – Frihamnen, får utökad trafik på sträckan Nybroplan-Nacka strand.

När vintertidtabellen är tillbaka den 20 augusti införs 15-minuterstrafik under rusningstid klockan 07-09 och 15-18 på vardagar.

– Det är väldigt bra, eftersom det är en tuff trafiksituation för dem som bor i Nacka och Värmdö. Det här är ett av alternativen att ta sig förbi Slussen, säger skärgårdslandstingsrådet Gustav Hemming (C).

På helgerna blir det 20-minuterstrafik klockan 10-13 och 14-17.

Extra fartyg

Utökningen av trafiken kan ske genom att ytterligare ett fartyg sätts in. Landstingets trafikförvaltning har ett överskott i budgeten, vilket ger möjlighet till extra satsningar, enligt Hemming.

Varför 15-minuterstrafik bara mellan Nybroplan och Kvarnholmen?

– Vi ökar trafiken där belastningen är som störst. Ju närmare Nybroplan desto större trängsel. Men vi ser inget slut på Sjövägens framgångssaga. Det är full fart framåt, säger Gustav Hemming.

Sjövägen, eller linje 80 som den egentligen heter, har blivit mycket populär. De senaste åren har antalet resenärer mer än fördubblats, och 2017 hade linjen cirka 825 000 resenärer.