Pelle Fosshaug ny tränare i AIK Bandy

Han har vunnit sex SM-guld och fem VM-guld som spelare, och varit förbundskapten för Somalia. Men nu är det AIK som gäller för den 53-årige bandyprofilen Pelle Fosshaug.

  • Publicerad 14:09, 18 apr 2018

– Det är en stor ära att få träna AIK Bandy och vara en del av satsningen mot den absoluta toppen. Jag tror att svensk bandy skulle må bra av att få upp en storklubb i eliten och jag ser det som mitt ansvar att bidra med min kunskap för att nå målet, säger Pelle Fosshaug.

AIK tog sig nyligen upp i Allsvenskan, näst högsta serien, och siktar nästa säsong på att avancera till Elitserien. Pelle Fosshaug och AIK har kommit överens om ett avtal över två år, vilket är i linje med ambitionerna att säkerställa sportsliga framgångar över tid.

Shamsutov fortsätter som spelare

Pelle Fosshaug ersätter Rinat Shamsutov som tränare, dock får de två arbeta tätt tillsammans då Shamsutov fortsätter sin karriär som spelare i AIK och därmed helt kan fokusera på sitt spel den kommande säsongen.
Jonas Galotta, vice ordförande i AIK Bandy, är nöjd med rekryteringen av Fosshaug.

– Pelle har en diger meritförteckning som spelare och vi är övertygade om att hans kunskaper och tid som tränare kommer att hjälpa AIK att nå säsongens målsättning – avancemang till elitserien. Dessutom har Pelle utmärkta ledaregenskaper och samsyn med AIK på hur effektiv och attraktiv bandy ska spelas. Det är med stor glädje vi hälsar denne legend välkommen till AIK, säger han.

Fosshaug har gjort tidernas snabbaste mål

Utöver ett gäng SM- och VM-guld har Pelle Fosshaug en utnämning till ”Årets man i svensk bandy” (1994) på meritlistan. Han har dessutom rekordet för det snabbaste målet någonsin i svensk elitbandy (fem sekunder in i matchen Tillberga IK–Villa-Lidköping 2008) och i samband med matchen Tillberga–Edsbyn 2011 blev han världens första bandyspelare att få sin tröja upphissad i taket.

Fosshaug är även känd för flera skandaler, både vid sidan och på bandyplanen. Han lider, enligt egen utsago, av ”klockren” ADHD” och släppte 2007 den självbiografiska boken ”Bandygalen” (skriven av Anders Lif).