Pekgul om männens centrum: Inte acceptabelt

I flera år har män dominerat vissa centrum i Järva. – Det inte är acceptabelt att män och kvinnor inte sitter tillsammans på kaféer år 2017, säger Nalin Pekul Tenstabo och före detta riksdagsledamot (S). Hon upplever att det blir allt svårare för kvinnor att ta plats i de offentliga rummen i området.

  • Publicerad 11:35, 27 feb 2017

Mitt i skrev för två veckor sedan om att flera centrum i Järva domineras av män. Vid fem tillfällen har Mitt i räknat hur många kvinnor respektive män som vistas på centralt belägna kaféer i Tensta och Rinkeby. Vid en överväldigande majoritet av tillfällena var det bara män på kaféerna.

Därför har en kvinnogrupp organiserat sig och försöker medvetet ta plats på kaféer i områdena.

Redan för sju år sedan startades en fikagrupp med kvinnor vars syfte var att ta plats på offentliga kaféer bland männen.

– Vi visste att kvinnor inte var välkomna av en del män och ibland hänvisades kvinnor till andra delar av kaféet, säger Nalin Pegul, Tenstabon och före detta riksdagsledamot (S).

Därför startade de en fikagrupp för kvinnor. De träffades på ett centralt kafé i Tensta en gång, ibland två gånger i veckan.

– Med tiden märkte vi en viss effekt, att en del kvinnor vågade ta plats.

Men efter cirka två år valde hon att inte längre delta i fikagruppen.

– Det kändes inte tryggt för mig att sitta på kafé i Tensta längre och det gör inte det nu heller.

 

Hon har tidigare bland annat i debattartiklar kritiserat extrema krafter i området och mansdominansen i centrum. Hon är också en av författarna till boken ”Jag är ju svensk”, där hon beskriver de ett delat Tensta, där det finns starka spänningar mellan sekulära och fundamentalistiska muslimer.

”Vad politiker säger och gör, och vad journalister belyser, är avgörande för att kvinnor i Sverige ska få sin frihet. Debatten måste fortsätta”

– När fler började skriva om ämnet riktades ännu mer hat mot oss som tidigare uttryckt oss kritiskt.

Hon har bland annat fått utstå glåpord när hon vistats på offentliga platser i Järva.

 

– I tysthet sätts normer upp i området av fundamentalistiska muslimer. Det enda som får folk att ifrågasätta dem är när det uppmärksammas. Alla måste få veta att det är inte att det inte är acceptabelt att män och kvinnor inte sitter tillsammans på kaféer år 2017.

– Vad politiker säger och gör, och vad journalister belyser, är avgörande för att kvinnor i Sverige ska få sin frihet. Debatten måste fortsätta.

Hon upplever att klimatet i området den senaste tiden blivit allt hårdare för personer som ifrågasätter  problemen.

– Det tolkar jag som att de mörka krafterna känner sig pressade, säger Nalin Pekgul.

 

Läs mer:

Imam: ”Har inget med religion att göra”

Forskare: ”Det är ett växande problem”

Läs också

Larm: Ökat förtryck mot tjejer