Berättare. Peder Gowenius vill genom sina konstverk berätta historier och väcka tankar. Foto: Sara Rådman

Peder ställer ut på Elfviks gård

Nu finns en utställning med skulpturer att se på Elfviks gård. Skulpturerna är porträtt av afrikanska och svenska kvinnor som präglat Peder Gowenius liv. "Den handlar om tio kvinnor jag vill hedra", säger han.

  • Publicerad 13:44, 6 aug 2021

Jag tycker att konsten idag exkluderar människor

Nu finns en utställning med skulpturer att se på gräsmattan framför Elfviks Gårdsbistro. Skulpturerna står utställda på trädstammar och är porträtt av tio kvinnor som på olika sätt påverkat skulptören Peder Gowenius.

– Alla är idag döda och jag hör till de få som bevarar deras minne, säger Peder.

Hälften av de avbildade kvinnorna levde och arbetade på Gårdsby säteri utanför Växjö där Peder växte upp och bor än idag.

Bodde 20 år i Afrika

Den andra hälften kommer från södra Afrika där Peder spenderade 20 år. Tillsammans med sin fru startade han år 1962 konst- och hantverkscentret Rorke's Drift i Sydafrika. Konstcentret är välkänt i landet och flera internationellt framgångsrika konstnärer har studerat där.

Livet i Sydafrika har påverkat Peder på flera sätt. Han bodde i landet under apartheid och även om mycket har blivit bättre sedan dess finns synen på svarta fortfarande kvar.

–  Jag har rest till Sydafrika efter det och då kan man se att den bortskämda vita befolkningen fortfarande lever kvar i det gamla och håller på sina privilegier.

Elfviks gård. Här finns skulpturerna för allmän beskådan fram till mitten av augusti. Foto: Peder Gowenius

Annat än bara fattigt

För Peder är länderna i södra Afrika mer än bara fattiga. Han tycker att svenskarnas syn på Afrika behöver förändras.

–  Här i Sverige pratar vi om aids, korruption och kontinentens alla problem. Tyvärr får vi alldeles för sällan se och höra om allt positivt som alltid funnits och som fortsätter utvecklas där.

Trött på konst

Peder föredrar att kalla sig själv för berättare snarare än konstnär.

–  Jag är lite trött på ordet konst. Jag tycker att den så kallade konsten idag exkluderar människor och sätter sig på en hög piedestal. En liten grupp konstkännare säger att 'detta är konst'.

Konsten Peder ägnar sig åt är istället mer inkluderande.

–  Jag vill att det jag gör ska vara lätt att förstå. Eller i alla fall lätt att ifrågasätta.

Utställningen pågår till den 15 augusti.

Drottningmodern. Hon lärde Peder om gamla sydafrikanska seder och kärleksbrev tillverkade av pärlor. Foto: Sara Rådman

Tant Helga. När hennes man lämnade henne för Amerika försörjde hon sig genom att ta emot fattigbarn. Foto: Peder Gowenius