Peder Lamm sätter pris på dina prylar

´–Har du några samlarprylar? Då kan du ta med dem till Sollentuna centrum på lördag och låta antikexperten Peder Lamm värdera. Han kan det mesta om saker och tings historia och ursprung – och vilken prislapp de förtjänar.

  • Publicerad 07:30, 20 okt 2018

Han reser land och rike runt och tittar på vad folk har plockat ner från samlarhyllan, hittat på vinden eller i garderoben. Det kan vara alltifrån porslin, böcker, smycken, tavlor och gamla vapen.

Hur stort intresset är varierar alltid, ibland kommer det 40 personer och ibland 400, säger Peder Lamm. I just Sollentuna tror han att det kan dyka upp både många och olika saker.

– Stockholm är ju en internationell storstad så det finns mycket prylar från hela världen.

Vad är det vanligaste folk brukar ta med sig?

– Det är utan tvekan keramik av olika slag, ofta från 1930 till 1960, lite halvgammal keramik helt enkelt. Fickur är också jäkligt vanligt.

Brukar det dyka upp några dyrgripar?

– Varje gång och det är det som är så roligt. Det är alltid någon höjdarpryl, eller rent av två-tre stycken. För ett tag sedan var det en tjej som kom med en torshammare i silver från Vikingatiden som hon hade grävt upp på sin tomt.

Vad är ett fynd för dig? 

– Det är till exempel när jag hittar en riktigt bra sekatör på en loppis för 40 spänn, säger Peder Lamm.

Året runt åker han omkring och värderar prylar. Det har han gjort i bortåt 30 år.

Vad är det som är så roligt med att värdera andras prylar?

– Ja det är väl ett jobb som alla andra men jag får se hela Sverige och träffa en massa folk och det är kul, säger Peder Lamm.

Har man något stort som är svårt att frakta så kan man fota objektet tipsar Peder, även om det förvisso då inte blir lika roligt för publiken.

Fakta

Värdera dina prylar

Var? Sollentuna centrum, Lilla scenen på plan 1

När? Lördag 20 oktober

Tid? Klockan 13-16

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Bedragare lurar äldre att de vill boka vaccinering

Nyheter Ber om bankuppgifter och e-legitimation Bedragare ringer runt till äldre och uppger att de kommer från 1177 Vårdguiden och vill boka tid för covid-vaccinering. Och för att kunna göra det behöver de bank-id eller inlogg på bankdosa.lördag 16/1 10:15

Facit efter krisåret: 2 196 Stockholmsföretag i konkurs

Nyheter Fortsatt tuff period väntar för många företagare Vi har tvingats se många butiker, restauranger och andra verksamheter slå igen under pandemin. Konkurserna i Stockholms län minskade ändå något sett över hela 2020 jämfört med året innan – men för...lördag 16/1 6:15

Tonåring sexofredande 7-årig pojke på fotbollsplan

Nyheter Dömd i tingsrätten: 60 dagsböter En pojke i tonåren har dömts i Attunda tingsrätt för sexuellt ofredande mot en 7-årig pojke. Gärningsmannen är tidigare ostraffad och dessutom ung, vilket påverkade påföljden som stannade vid 60...fredag 15/1 14:50