Pedagog häktad – misstänks ha anlagt bränder på förskolan

Mitt på dagen och med fullt av barn i lokalerna ska förskolläraren ha tänt eld i ett torkskåp. Nu har hon häktats misstänkt för att ha anlagt den – och två andra bränder – på samma förskola i Kallhäll.

  • Publicerad 13:25, 9 jun 2020

Vid lunchtid den 13 maj tvingades barn och personal på en förskola i Kallhäll att utrymma lokalerna efter en brand i ett torkskåp.

Polis och räddningstjänst larmades och branden var snabbt släckt.

Det var tredje gången på kort tid som det brann på förskolan. Mitt på dagen i april och en tidigt morgon i april brann det också, och samtliga tre bränder tros vara anlagda.

Nu misstänks en förskollärare var den som som ligger bakom samtliga tre bränder. Kvinnan anhölls den 3 juni har nu häktats på sannolika skäl misstänkt för skadegörelse samt två fall av mordbrand.

Anställd i flera år

Kvinnan är sedan tidigare ostraffad och en erfaren förskollärare som arbetat flera år på samma arbetsplats. Efter händelserna har hennes kollegor samt barn och föräldrar erbjudits krisstöd.

Inget barn ska ha skadats fysiskt i samband med bränderna, men föräldrar som Mitt i har varit i kontakt med är skärrade över det som har hänt. En av förskolans chefer berättar för Mitt i att många föräldrar valt att hålla sina barn hemma efter bränderna. De flesta ska nu vara tillbaka och enligt chefen är stämningen något lugnare efter beskedet om häktningen.

Har satt upp kameror

Förskolan har under våren bland annat höjt brandsäkerheten, satt upp övervakningskameror och kontrollerar noga vem som går in och ut ur lokalerna.

– Vi är fortsatt vaksamma och observanta trots att det nu sitter en person häktad. Vi ser ytterst allvarligt på det som har hänt, mordbrand i sig är ett väldigt allvarligt brott och vi har fått bra stöd av polisen i det här, säger en chef för förskolan.

Nekar till brott

Under häktningsförhandlingen motsatte sig förskolläraren att sitta häktad.

Mitt i har pratat med kvinnans advokat, som inte har några kommentarer i nuläget, men meddelar att kvinnan nekar till brott.

Åtal ska vara väckt senast den 17 juni.