Pedagog åtalas för att ha anlagt bränder på förskola

Nu åtalas den förskollärare som misstänks ha anlagt tre bränder på samma förskola i Kallhäll.  Mitt på dagen med fullt av barn i lokalerna ska hon bland annat ha tänt eld i ett torkskåp. 

  • Publicerad 05:02, 31 jul 2020

På förmiddagen den 13 maj tvingades barn och personal på en förskola i Kallhäll att utrymma lokalerna efter en brand i ett torkskåp. 

Det var tredje gången på kort tid som det brann på förskolan. Första och andra gången var i april. Först i ett vilorum på förskolan och sedan i en förrådsbyggnad. 

Mordbrand och skadegörelse

Nu åtalas en förskollärare för att ha anlagt samtliga tre bränder.

Kvinnan greps den 3 juni och häktades den 6 juni på sannolika skäl misstänkt för skadegörelse samt två fall av mordbrand. 

Anställd i flera år

Kvinnan är sedan tidigare ostraffad och en erfaren förskollärare som arbetat flera år på samma arbetsplats.

Efter händelserna erbjöds hennes kollegor samt barn och föräldrar krisstöd. Inget barn ska ha skadats fysiskt i samband med bränderna.

Kameror på skolan

En av förskolans chefer berättade tidigare för Mitt i att förskolan under våren bland annat har höjt brandsäkerheten, satt upp övervakningskameror och noga kontrollerar vem som går in och ut ur lokalerna.

– Vi ser ytterst allvarligt på det som har hänt, mordbrand i sig är ett väldigt allvarligt brott och vi har fått bra stöd av polisen i det här, sa chefen. 

Förnekar brott

Under häktningsförhandlingen motsatte sig förskolläraren att sitta häktad. Nu när åtal väckts förnekar hon fortfarande brott. 

Huvudförhandlingen beräknas hållas den 11 augusti.