Peab tar över men gerillaodlarna ger inte upp

Det blir bygg- och anläggningsföretaget Peab som kommer att ta över driften av Hästa gård. Men gerillaodlarna som ockuperar marken har inte gett upp.

  • Publicerad 12:57, 15 aug 2018

Sedan årsskiftet har det varit tomt på Hästa gård, som ligger på Järvafältet mellan Hjulsta och Akalla.

Den sista december flyttade djuren och resten av verksamheten till en gård norr om stan. Naturskog, som drev gården, hade gärna varit kvar, men deras arrendeavtal blev uppsagt av Stockholm stad.

Nu är djuren borta från Hästa gård

Nu är det klart att det blir bygg- och anläggningsföretaget Peab som kommer att ta över driften av Hästa gård.

Men gerillaodlarna från föreningen den Gulliga folkrörelsen har inte gett upp trots att polisen beslagtagit deras vattenslag och ställt upp cementblock som hinder på området.

– Det gör det svårt för oss, men vi kan inte lämna marken till industrier och anläggningsföretag, när det är klimatkris, säger Rafael Altez Calderon, från den Gulliga folkrörelsen.

De har planterat över 300 pumpaplantor i protest och planerar en skördefest på Hästa gård den 15 september.

Peab vill i nuläget inte kommentera vad de har för planer för Hästa gård.

Entreprenaden avser främst drift och underhåll av park- och naturmarken av Järva friluftsområde, som innefattar Hanstanaturreservat och Igelbäckens kulturreservat. Området som berörs av entreprenaden omfattar totalt cirka 500 ha mark.

– Avtalet gällande drift och underhåll är inte påskrivet ännu och vi kan därför inte uttala oss i nuläget, säger Kajsa Jacobsson, presschef för Peab AB.

Sedan mitten av juli sköter lantbrukaren Anders Ström, som äger Bögs gård, driften av Hästa gård.

Bite AB, Järva Drift AB, och Green Landscaping, är tre bolag som också var intresserade av att sköta driften av Hästa Gård.

Det här vill Stockholms politiker med Hästa gård: