KÄMPE. Slutet av sommarlovet blev inte riktigt som Paxton, 9, hade tänkt sig. I stället för bad och cykling blev det gips och rullstol på grund av gungolyckan. Foto: Privat

Paxton, 9, bröt benet på tre ställen – i helt ny gunga

Den helt nya kompisgungan i Snapptunaparken lossnade från sitt fäste i hög fart och Paxton, 9, bröt benet på tre ställen. Nu kräver Vallentuna kommun svar från företaget som monterat gungan – hur kunde det hända?

  • Publicerad 11:30, 27 aug 2020

Nu har han rullstol, kryckor och kämpar på med rehabövningar.

Efter sex veckors sommarlov från Rosendalsskolan var Paxton, 9, väldigt peppad på att börja på sommarfritids.

Men det blev inte riktigt som han – eller familjen som bor i Nyby backe – hade tänkt sig.

Den 28 juli gick barn och fritidspedagoger till den nyupprustade lekplatsen i Snapptunaparken.

– Det var andra dagen på sommarfritids när jag fick ett samtal från fritidspedagogen att det hänt en olycka och "det är nog bäst om du kommer", berättar Daniel Nottberg, Paxtons pappa.

Paxton hade gungat i en så kallad kompisgunga med en annan elev och en av pedagogerna. Gungan hade hög fart när ett av fästena plötsligt lossnade och fritidspedagogen föll rakt på Paxtons ben.

– Kraften från gungsvinget, fallet och att få en vuxen människa över sig gjorde att Paxton bröt benet på tre ställen. När jag kom dit, vi bor bara två minuter bort, så kom de bärande på honom. Han skrek och hade fruktansvärt ont. Det var så hemskt, berättar pappa Daniel.

SNAPPTUNAPARKEN. Den nymonterade gungan slungades till marken när ringen vid fästet plötsligt gick sönder. Nu har Vallentuna kommun begärt in en utredning av det företag som monterat gungan. Foto: Vallentuna kommun

Paxton Nottberg, 9 år. Foto: Privat

PAPPA. Daniel Nottberg tycker inte att olyckan är okej "på något plan" och vill se ansvar utkrävas för hur den kunde ske. Foto: Privat

Ambulansfärd

Det blev ambulans till Karolinskas akutmottagning, flera timmars väntan och operation samma natt. Skruvar i benet och gips i nästan fem veckor.

– Han hade jätteont men fick komma hem dagen efter. Nu har han rullstol, kryckor och kämpar på med rehabövningar, berättar Daniel som jobbat hemma.

Han berättar hur orättvist det känns att sonen skulle få den här skadan, helt utan egen skuld.

– Hade han hoppat från gungan hade det varit en annan sak. Men det här är inte okej på något plan. Hur kan en helt ny gunga bara lossna? säger Daniel Nottberg och fortsätter:

– Potentiellt kan det finnas fler gungor som är trasiga. Någon måste ta ansvar för olyckan, inte Paxton.

"Otroligt olyckligt"

Susanna Falk, utbildningschef på Vallentuna kommun, beklagar djupt det inträffade.

– Det är otroligt olyckligt. Vi kunde verkligen inte förutse att det var en risk att använda gungan, den var helt ny. Parken öppnade så sent som i juni.

Kommunens teknik- och fastighetsförvaltning har enligt Susanna Falk begärt in en utredning från företaget som monterat gungan för att se om det rör sig om ett fabrikations- eller monteringsfel.

– Den här gungan är dimensionerad för flera barn och håller för upp till 250 kg. Ingen av de som använde den har gjort något fel, betonar Susanna Falk.

Och Paxton, som älskar att cykla, bygga kojor och spela innebandy, har nu fått hålla sig i ofrivillig stillhet.

– Det har nog varit det värsta. Han är ingen som sitter inne och spelar dataspel, det är alltid fullt ös, säger Daniel Nottberg.

OLYCKA. Det var i en så kallad kompisgunga som Paxton Nottberg, 9, skadade sig så illa att han bröt benet på tre ställen. Gungans fäste lossnade. Foto: Privat