Elever är besvikna efter beslutet att lägga ner ungdomsgården Pavven. Foto: Läsarbild Martin Zetterstedt

Pavven stänger – 200 unga vänder ryggen åt kommunen

Danderyds kommun har beslutat att lägga ner Pavven på fel grunder menar föräldrar till elever som nyttjar ungdomsgården. I ett öppet brev krävs nu kommuntoppen på svar.

  • Publicerad 16:31, 3 dec 2019

”På bilden ovan ser man 200 elever framför Djursholms Fritidsgård ”Pavven” som vänder ryggen åt kommunens beslut att stänga den så omtyckta och välfungerande fritidsgården.”

Så öppnar Martin Zetterstedt, en besviken och engagerad förälder, sitt öppna brev till kommunstyrelsens ordförande, Hanna Bocander (M).

– Kommunen vänder ryggen åt framtida väljare, säger Martin Zetterstedt till Mitt i.

Har sökt svar från politiker

Martin har länge försökt få svar från politikerna utan lycka och väljer nu att skicka ett öppet brev till kommuntoppen. I brevet ställs frågan till Hanna Bocander hur kommunen har kunnat räkna så fel på antalet barn som dagligen besöker Pavven.

– Politikerna säger att det är för få barn per dag, men det stämmer inte. Siffrorna från verksamheten visar att det är runt 200 elever på Pavven varje dag. De har fattat beslut på fel grunder, säger han till Mitt i.

Martin Zetterstedt tillsammans med flera andra föräldrar anser att kommunen prioriterar fel och att det inte kan ses som en satsning att ta bort verksamheter för unga.

Att stänga den så älskade Pavven sparar faktiskt ingenting, snarare en fördyrande åtgärd.

Utdrag ur det öppna brevet

Samtliga föräldrar som Mitt i har pratat med säger i stort sett samma sak – att det måste vara bättre att veta var ungdomarna befinner sig än att åka omkring och leta efter dem.

Under måndagskvällen hade kommunen bjudit in till en informationsträff om vad som händer med ungdomsarbetet 2020. Det blev inställt på grund av sjukdom och föräldrar väntar fortfarande på information.

Kommunens nya satsning på ungdomar – Arne får jobba kvar

Fakta

Läs hela det öppna brevet här:

Till Hanna Bocander, Kommunstyrelsens ordförande Danderyd, den 2 december 2019.

På bilden ovan ser man 200 elever framför Djursholms Fritidsgård ”Pavven” som vänder ryggen åt kommunens beslut att stänga den så omtyckta och välfungerande fritidsgården.

Pavven besöks dagligen av ca 200 elever enligt de tre närmaste källorna i och vid verksamheten. I årsredovisningen är siffran 150 elever men då är alla lov medräknade när inga skolor är öppna. Således borde den korrekta siffran som används vara 200. (Har varit både 220 och 230 enl vissa)

På kommunfullmäktiges möte den 21 november 2019 röstade majoriteten (M,L KD) för att stänga Pavven pga att det är för dåligt kundunderlag. Jag följde mötet via länk och där sa man att Pavven bara har 10-12 besökare per dag.

Det är fel med faktor 20, dvs nästan 20 ggr fler besök än vad kommunen hade som underlag för omröstningen. Vad mer kan kommunen räknat fel på med faktor 20?

Resultatet av detta märkliga beslut är att ungdomarna skickas ut på gator och torg istället för att kunna umgås och träffa nya vänner under ordnade former och under uppsikt av utbildad personal.

På kommunens hemsida kan man läsa att man istället ska testa en ny metod och jobba med uppsökande verksamhet, som jag förstår det innebär det att, det ska skickas runt fältare och bevakningsbilar till en mycket högre kostnad fast från en annan förvaltning.

Inget ont om fältare dom ska vi absolut ha men det är mycket lättare om man från början vet var ungdomarna befinner sig. Att byta ut något som fungera mycket bra till en låg kostnad till något nytt dyrare som man inte vet fungerar kan väl inte vara att kommunen värnar om varken ungdomarna eller kommunens ekonomi.

Eftersom du inte svarat på mina tidigare mejl väljer jag att skicka det som ett öppet brev via media/Mitt i Danderyd/Danderydsnyheter mm.

Jag förstår att du har många nämnder att hålla ordning på och att du kämpar på med att lösa budgetunderskottet, men att stänga den så älskade Pavven sparar faktiskt ingenting, snarare en fördyrande åtgärd.

Min fråga till dig. Hur kan det vara så stor diskrepans mellan Kommunfullmäktiges uppgifter och de verkliga uppgifterna, 20 ggr?

Kan du rätta till det felaktiga beslut som politikerna i majoriteten röstat igenom? Jag tror ni kan genomföra en ny omröstning/tänka om och fatta korrekt beslut på nästa KF- möte i senare december.

Med vänliga hälsningar,
Martin Zetterstedt, engagerad förälder

Visa merVisa mindre