Ekens skola i Hammarby sjöstad byggs i form av paviljonger för 450 elever. Foto: Eric Thorsson

Paviljonger ska fixa skolbristen på Söder

Det börjar bli trångt på Söders skolor. Under de kommande sju åren behövs 1 600 nya skolplatser – men flera stora skolprojekt dröjer. Lösningen: Paviljonger för 450 elever i Sjöstan.

  • Publicerad 06:08, 24 feb 2018

På Söder väntas antalet elever i åldrarna 6-15 år öka med 700 personer fram till år 2025. Störst är ökningen i Hammarby sjöstad, Högalid och Skanstull.

Behöver 1600 skolplatser

Tillväxten ställer höga krav på stadens skolbolag SISAB, som måste skapa omkring 1 600 nya skolplatser på Södermalm de kommande åren. Anledningen är den ökande befolkningen men också den stora andelen elever som pendlar in till stadsdelen, omkring 3 400 elever varje dag.


I en serie artiklar granskar nu Mitt i hur vi i innerstan påverkas när allt fler ska samsas på samma yta – artikel fem i serien handlar om trängseln i skolan. Här kan du läsa alla tidigare artiklar.


Att få plats med alla unga innebär ett avancerat pussel för Stockholms stad. På Eriksdalsskolan vill man ge plats för 500 nya elever, men för att det ska gå måste matsalen byggas ut. Även Tullgårdsskolan ska byggas ut med 530-830 elevplatser, men ombyggnationen dröjer till 2022. I Henriksdalshamnen, på gränsen till Nacka, öppnar ytterligare en ny skola, men tidigast 2025.

– Skolsituationen i Hammarby Sjöstad är en utmaning som vi fick ärva från den tidigare majoriteten. De utgick ifrån att många fler skulle vilja pendla till andra skolor men det stämde inte. Föräldrarna vill att deras barn ska gå i en skola nära hemmet, säger Olle Burell (S), skolborgarråd.

Förslag om distansundervisning

Under tiden ska staden lösa platsbristen i Sjöstan med paviljonger. Till höstterminen ska Ekens högstadieskola med paviljonger för 450 elever vara på plats.

– Som gammal arkitekt vill jag gärna se stora skolpalats, men ibland får man använda sig av paviljonger i övergångsperioderna. De är välplanerade och jättefina invändigt men de ska inte stå där i mer än fem tio år. Det är en undantagslösning, säger Olle Burell (S).

Staden diskuterar även med skolföretaget Academedia om att få ta över lokalerna som Vittra ska flytta i från. Men inget är ännu klart.

En annan lösning som diskuteras är distansundervisning, en metod som vanligtvis inte tillåts enligt skollagen. I stadens lokalförsörjningsplan föreslås metoden som ett sätt att ”minska beroendet av lokaler” men enligt Olle Burell (S) finns inga konkreta planer på att genomföra metoden under de närmaste åren.

– Vi ska använda digitaliseringens möjligheter men distansundervisning kan inte ersätta de stora byggbehoven, säger han.