GULD. Patrik Hallberg tog SM-guld i sin supersnabba crosskart, hans första som seniorförare. Foto: Privat

Patrik fick kämpa för SM-guldet: "Flöt på vattnet"

När SM-veckan avgjordes kunde Tungelstabon Patrik Hallberg, 18, bemästra den svåra isbanan på Kalixälven bäst, och körde hem guldet i crosscart. – Det kändes bra, men det var knivigt, säger han.

  • Publicerad 06:00, 20 apr 2022

I motorsportgrenen crosskart kör förarna i små fordon som är som en blandning mellan motocross och gokart. 18-åriga Patrik Hallberg från Tungelsta tävlar i värstingklassen, extreme, där karten väger 400 kilo och har 150 hästkrafter under huven.

– Så det går ganska fort. 0-100 på lite under 3 sekunder, och det snabbaste jag varit uppe i på en bana är nog 155 km/h. Det är en sjuk känsla att köra, säger han.

Under SM-körningen i slutet av mars, som kördes i flera heat, blev det tydligt att kartarna väger lätt. Mellan heaten så plogades banan, som helt och hållet låg på Kalixälvens is. Det ledde till att mer och mer vatten drogs upp. Då blev det grötigt på sina ställen av banan.

– Det blev som en chock för crosskarten som är så lätta, så man flöt lite på vattnet. Man fick kämpa sig igenom det.

men Patrik Hallberg var snabbast av alla och bärgade sitt tredje SM-guld, vilket även var hans första som seniorförare.

Hur firade du?

– Det blev 15 timmar i bussen. Inte skitkul, men den smällen fick man ta. Man var ganska slut när man kom hem sen, så det blev en lugn middag med familjen.

För en dryg månad sedan fyllde Patrik 18 år och bara två dagar senare tog han även körkortet. En baggis för någon som kört crosskart sedan han var elva år gammal.

– Men det är en jäkla skillnad. Man vill trycka på och gasa på vägen också, men det finns lite andra saker att prioritera och vara rädd för också, säger Patrik med ett skratt.