Lin Lin och Patricia Müller träffas ofta över en fika. Foto: Stefan Källstigen

Patricia blev volontär och fick en syster på köpet

Av egen erfarenhet vet Handenbon Patricia Müller hur viktigt det är med extra stöd när man flyttat till ett nytt land. Därför är hon volontär i organisationen Kompis Sverige och har genom den träffat Lin Lin från Kina. – Hon har verkligen blivit en god vän, hon är som en syster, säger hon.

  • Publicerad 07:00, 13 jan 2019

Lin Lin tar sin kopp te och slår sig ner vid bordet där Patricia Müller redan smuttar på en latte. Det är oftast så här över en fika på stan som de träffas. Samtalet är snabbt igång och de skrattar mycket.

Trots att Lin Lin bara har bott i Sverige i drygt ett år pratar hon redan flytande svenska.

– Jag blir så stolt när jag får höra att hon har fått bra resultat i skolan. Jag vill att hon ska lyckas och komma in i samhället, säger Patricia Müller, 25 år, från Handen.

Det var genom Kompis Sverige, en ideell organisation som ordnar träffar mellan etablerade och nya svenskar, som hon i våras för första gången träffade Lin Lin, 28 år, som då nyligen hade lämnat Kina för Sverige.

Kom till Sverige som 13-åring

Patricia Müller själv kom till Sverige från Thailand som 13-åring. När hon ser tillbaka på tiden då önskar hon att det hade funnits någon där som hade stöttat henne lite extra för en snabbare väg in i det svenska samhället.

Därför var det självklart för henne att göra något när den stora vågen av flyktingar kom till Sverige hösten 2015, och hon har sedan dess varit engagerad i Kompis Sverige.

– Vi tjänar på att träffas för att förstå varandra, det är så viktigt för integrationen. Dessutom blev vi snabbt goda vänner. Vi pluggar samma ämnen och har mycket annat gemensamt, säger Patricia Müller och Lin Lin nickar instämmande.

Vill ge något tillbaka

Nu ska också Lin Lin bli volontär. Hon har fått i uppdrag att hjälpa till i en av Röda Korsets secondhandbutiker.

– Jag ville till ett land med jämställdhet och yttrandefrihet. Nu har jag fått så mycket från samhället här, att jag vill göra någonting tillbaka. Samtidigt hjälper det mig att integreras ännu mer.


Vill du läsa om fler volontärer?

https://mitti.se/nyheter/volontarer-stockholm-battre/

Fakta

Kompis Sverige

Kompis Sverige matchar nyanlända med etablerade svenskar. De organiserar aktiviteter­ som museibesök, julfester och event. Syfte: ”Ömsesidigt utbyte som vidgar perspektiv, minskar språkbarriärer och bryter fördomar”. Läs mer: kompissverige.se