Patienters konton plundrades på sjukhus – vårdare åtalas

En vårdanställd på Danderyds sjukhus misstänks ha stulit bankkort från äldre patienter och plundrat deras konton på 36 000 kronor.

  • Publicerad 11:40, 19 feb 2020

Förra året blev två patienter på Danderyds sjukhus, varav den ena från Österåker, bestulna på sina bankkort. Totalt blev de av med över 36 000 kronor.

Nu har en kvinna i 30-årsåldern åtalats för bedrägeri i två fall. Kvinnan som är boende i västerort arbetade på Danderyds sjukhusområde under de aktuella tillfällena.

Tog ut pengar under arbetstid

Bland åklagarens bevis finns fotografier från bankomaternas kameror där kvinnan syns tydligt. I ett av fallen tog hon ut pengar i bankomaten inne på sjukhusområdet under arbetstid.

Kvinnan som hela tiden nekar till brotten kommenterar fotografiet med:

”Det är uppenbart att det är jag. Det vet ju hela Sverige.”

Skuldsatt och dömd

Kvinnan är sedan tidigare dömd för andra brott vid flera tillfällen. Bland annat för grovt rattfylleri, misshandel och ringa stöld. Hon har dessutom en stor skuld till kronofogden.

I det ena fallet ska kvinnan använt kortet vid 27 tillfällen och gjorde av med över 25 000 kronor. Hon ska ha tagit ut den största delen av pengarna men även tankat en bil och betalat för resor med SL.

30-åringen säger i förhör att hon har dåligt minne och inte minns något om bankkorten eller uttagen.

Aggressiv mot patienter

Även kvinnans chef har blivit förhörd under utredningen. Hon beskriver 30-åringen som en snäll, trevlig och omtänksam person. Men också att hon hade ett märkligt beteende och kunde vara aggressiv mot patienter.

Nu åtalas 30-åringen för bedrägeri i Solna tingsrätt.