Alla vårdgivare ges nu ersättning för både videobesök och telefonsamtal för att kunna hålla verksamheter inom psykiatrin igång. Foto: Mostphotos

Patienter inom psykiatrin kan nu få sin vård digitalt

Antalet patientbesök har gått ner i hälso- och sjukvården på grund av oro och restriktioner kring coronaviruset. Inom psykiatrin har region Stockholm nu tagit fram ett specialavtal som möjliggör digital vård för patienter.

  • Publicerad 19:14, 18 mar 2020

Alla patienter inom barn- och ungdomspsykiatrin och specialistpsykiatrin kan nu få sin vård digitalt eller via telefon. I ett pressmeddelande framgår att region Stockholm snabbt tagit fram ett specialavtal.

– Vi oroas alla av spridningen av coronaviruset. Det är då särskilt viktigt att patienterna i psykiatrin kan få fortsatt vård och behandling, när situationen riskerar att förvärra måendet, säger Susanne Nordling (MP), ordförande för psykiatri och psykisk hälsa.

Alla vårdgivare ges nu ersättning för både videobesök och telefonsamtal för att kunna hålla verksamheterna inom psykiatrin igång.

”Telefon räcker ofta långt”

Region Stockholms egenägda verksamhet inom barn- och ungdomspsykiatrin och vuxenpsykiatrin har sedan tidigare en utbyggd plattform för videobesök. För andra vårdgivare varierar den tekniska utvecklingen.

– Vi tittar på de lagliga möjligheterna att de ska kunna ta patientsamtal även via tjänster som till exempel Skype, Whats app och Duo, men vi har inte fått nåt besked om det ännu. Men telefon kan ofta räcka långt, säger Susanne Nordling.

De tillfälliga avtalen gäller till sista april, men kan förlängas om behovet kvarstår.