Patienter fick svårt att andas – plastikkirurg förlorar leg

En plastikkirurg som jobbat på Nackakliniken, och som tidigare kritiserats av Ivo, förlorar nu sin läkarlegitimation. Det slår kammarrätten fast.

  • Publicerad 06:00, 13 dec 2019

Plastikkirurgen fick flertalet klagomål från patienter som gjort näsoperationer och bland annat fått andningssvårigheter efter operationerna.

– När jag tog bort bandaget så blev jag livrädd. Min näsa var helt uppåt och jag minns att min kille sa att jag knappt hade någon näsa kvar. Jag kunde heller inte andas, berättade patienten Nathalie i en tidigare artikel i Mitt i Nacka.

Kritiserades av Ivo

Klagomålen ledde till granskning från Ivo, Inspektionen för vård och omsorg. Ivo kritiserade kirurgen och krävde att HSAN, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, skulle dra in kirurgens läkarlegitimation.

I förvaltningsrätten fick kirurgen behålla legitimationen. Men nu har kammarrätten dömt åt andra hållet och går på HSAN:s linje. Det skriver DN.

”Mycket allvarliga misstag”

Kammarrätten skriver i domen att kirurgen, ”begått mycket allvarliga misstag i sin yrkesutövning vilket har lett till att patienter har drabbats av vårdskador”.

– Det är jätteskönt att han äntligen får förbud att praktisera, säger en patient som fortfarande har problem efter att ha blivit opererad av kirurgen på Nackakliniken, och som vill vara anonym.