Pasta är religion för Sherihan Vissani

På Vissani möter Tensta den italienska matkulturen. Här är stammisarna är en del av inredningen – bokstavligt talat. Och i mitten av allt står Sherihan Vissani och för vidare sin familjs tradition.

  • Publicerad 17:20, 25 maj 2018

En rosa text pryder ena väggen: ”Eat pasta, be happy”. Nedanför hänger porträtt av glada ansikten.

– Det är bilder på våra stammisar. Vi och våra gäster är som en familj, säger Sherihan Vissani.

För två år sedan öppnade 29-åriga Sherihan Vissani pastarestaurangen Vissani i Tensta centrum. Hon har bott i Sverige i fem år, är född i Milano, men hennes familj kommer från den lilla byn Moro d’Alba nära staden Ancona i Italien. Generation efter generation har familjen Vissani gjort sin egen pasta enligt en 250 år gammal familjesed. Sherihan har lärt sig pastakonsten av sin mor, som i sin tur lärt sig av sin mor.

– Jag fick en möjlighet att öppna en restaurang här i Tensta centrum och tänkte varför inte. Jag vill fortsätta föra vidare familjetraditionen, säger Sherihan Vissani.

Pastarestaurangen Vissani i Tensta centrum är ett omtyckt ställe. Foto: Anna Z Ek

Om de svartvita porträtten på stammisarna symboliserar det lokala, så står väggen mittemot för arv och tradition. Där hänger en landskapsbild över Moro d’Alba och ett porträtt på Domenico Vissani, Sherihans morfar som hon berättar var en sann pastakonstnär.

Tensta och den italienska mattraditionen möts på Vissani.

– Folk känner sig hemma här, säger Sherihan.

Domenico Vissani, Sherihans morfar. Han var en mästare på pasta. Foto: Anna Z Ek

Samma rätt varje gång

18-åringarna Kadar Osman, Amir Ali och Mahad Dahir äter på Vissani varje dag. De pluggar på olika gymnasium och restaurangen har blivit deras regelbundna mötesplats efter skolan.

– De beställer samma sak varje dag, Moro d’Alba, kycklingpasta, säger Sherihan och ler.

Så är rätten är uppkallad efter byn?

– Ja, eftersom vi använder många grönsaker som representerar Moro d’Alba, svarar Sherihan.

Efter fredagsbönen är det en tävling hit

Mahad Dahir, stammis

Kadar Osman och Mahad Dahir äter på Vissani varje dag. De och deras vän Amir Ali pluggar på olika gymnasium och Vissani och har blivit en mötesplats efter skolan. Foto: Anna Z Ek

Kadar, Amir och Mahad berättar att Vissani under de här två åren blivit en samlingsplats i Tensta.

– Det är som en liten förening, kan man säga, säger Kadar Osman.

De känner sig hemma här.

– När personalen ser att vi är fem som käkar och en kanske inte har pengar låter de den personen betala senare. De litar på oss och vi litar på dem, säger Amir Ali.

Ofta ringlar kön lång till restaurangen och det händer att Amir, Kadar och Mahad får sätta sig på bänken utanför och vänta på att en plats ska bli ledig i restaurangen.

– På fredagar är det alltid fullt. Efter fredagsbönen är det en tävling hit, säger Mahad Dahir.

Färsk pasta är konstart

Sherihan förklarar att det inte finns någon mall för hur färsk pasta ska göras. Varje pastaform har sin egen ingrediens som kocken måste ta hänsyn till beroende på luftfuktigheten i rummet. Därför kan tillvägagångssättet för en och samma pastaform skilja sig från dag till dag.

– Du måste ha fingertoppskänsla och en passion för det du gör och vara uppmärksam på små detaljer, säger Sherihan Vissani.

I höst ska Vissani öppna en till restaurang på Östermalm. Foto: Anna Z Ek

Vissani har gått så bra att Sherihan i september ska att starta upp en till restaurang vid Fältöversten på Östermalm.

– Men Tensta kommer alltid att vara vår bas, säger hon.

Sherihan Vissani gjorde sin första pasta som treåring och en stor del av hennes liv handlar om pasta.

Om hon någonsin tröttnar?

– Jag äter pasta varje dag, och jag älskar det, säger Sherihan Vissani.

Fakta

Yngsta stammisen är 9 år

Vissani

Var: Tensta Centrum.

Funnits: I två år.

Antal stolar: 25–30 sittplatser.

Klientel: Många gäster kommer från Tensta och resten av Stockholm – ibland kommer gäster från närliggande städer. Det är människor i alla åldrar: ”Vi har en stammis som är 9 år. Han kommer med sina vänner eller drar med sina föräldrar hit”, säger Sherihan Vissani.

Populära dagar: Mycket folk varje dag, utom söndagar då restaurangen har stängt.

Bästsäljare: ”Allt, allt, allt – nästan allt säljer bra”, säger Sherihan Vissani.

Visa merVisa mindre

Fakta

Här är tre andra restauranger i Järva

Mynta café, Rinkeby

Jamal Ziani, ägare till restaurangen Mynta på Rinkebystråket.

– Vi erbjuder marockansk mat och tillagar allt från grunden. Vi har en hel del stamgäster och de betyder mycket. Vi blir som en del i deras vardag och vi pratar om allt möjligt. Jag tror vi bidrar ganska mycket till Rinkeby, men det är också många från resten av Stockholm som kommer hit och även från andra städer. Vi vill ha personal från orten och skapa arbetstillfällen, och vi försöker göra mycket för att det ska skapas liv i området. Det tar sin tid att sätta ett projekt som Rinkebystråket i flöde. Men jag tror att det om ett par år framåt kommer stråket att ge effekt och fler kommer komma till Rinkeby, säger Jamal Ziani.

Restaurang Torget, Akalla.

Kalle Bezgin, på Restaurang Torget i Akalla.

– Vi är en mysig kvarterskorg i Akalla centrum, med mycket stammisar och en blandad publik – både unga och gamla. Vi har en vanlig à la carte-meny, svensk husmanskost, hamburgare och fullständiga rättigheter. Stammisarna är vår ryggrad, det är dem som håller oss uppe. De är här hela veckan och ingår i familjen. Men alla är lika välkomna, nya gäster som stammisar. Jag tror vi bidrar till Akalla genom det sociala. Folk kommer hit, träffas och pratar med varandra. Det finns mycket ensamt folk i Akalla och vi är en träffpunkt. Vi har som motto: kom som en vän, gå som en vän, säger Kalle Bezgin.

Alomdah restaurang, Rinkeby

Mansour Ibrahim, ägare.

– Vi är en egyptisk restaurang där vi serverar vegetariska rätter och medelhavsrätter, med grillad fisk, lamm, och kyckling. Vi har även egyptisk tagine. Det är så klart väldigt viktigt för oss att vi har stammisar, utan dem skulle inte vi gå runt. De är lokala kunder som kommer till oss, ingen kommer utifrån. Jag tror att vi bidrar till området genom att det blir mindre kriminell verksamhet på gatorna när vi har öppet. De kriminella vet att det finns folk i restaurangen och då håller de sig borta. Ju mer folk och vanliga kunder, desto mindre kriminalitet. Så när vi och andra restauranger håller öppet skapar vi ett mer hälsosamt område, säger Mansour Ibrahim.

Visa merVisa mindre