Bagaren Cornelia Skalin formar många limpor varje dag, av jättelika degar. Foto: arkivbild

Passion för deg kan löna sig

Snart kan Lidingö stoltsera med två kaféer i White Guide. Lidingö Bröd & Pâtisserie har nominerats till Årets stjärnskott. Bara två andra kommuner i länet har två kaféer med i guiden.

  • Publicerad 17:58, 31 maj 2015

– Det här är jättestort! Det är en ära och ett bevis för att vi håller hög kvalitet och lägger ner tid på vårt hantverk.

Bagaren Cornelia Skalin på Lidingö Bröd & Pâtisserie är själa­glad över att det lilla bageriet nominerats i kategorin Årets stjärnskott av White Guide Café. Varken hon eller hennes kolleger (de är tre bagare och två konditorer) misstänkte något när kafétestarna var där.

Motiveringen är hemlig. Men Cornelia Skalin har sina teorier.

– Vi gör allt från grunden och använder mycket ekologiska råvaror. Och så är vi väldigt motiverade, säger hon och tillägger att hon personligen är extra förtjust i havrebrödet och de ”grymt goda” kardemummabullarna.

Kanske föll kafétestarna också för miljön i kaféet, som öppnade i oktober 2014. Bageriet är öppet, så att besökarna kan se personalen knåda deg medan de fikar.

– Det var ovant i början men sedan vande jag mig. Och det är kul när folk ställer frågor och visar intresse, säger Cornelia Skalin.

Mikael Mölstad är grundare av White Guide. Han tycker att de som arbetar på Lidingö Bröd & Pâtisserie ska vara stolta.

– Det öppnas mängder av nya kaféer i Sverige varje år och de fyra nominerade är de allra bästa. Jag tillhör själv inte kafétestarna men jag har varit där och jag kände verkligen lusten, glädjen och passionen, säger han.

Segraren bland de fyra nominerade till Årets stjärnskott koras den 8 juni. Även om Lidingö Bröd & Pâtisserie inte vinner kommer kaféet med i guiden ”Sveriges bästa caféer 2015–2016”. Långängens gård, som finns med sedan tidigare, behåller sin plats i nya upplagan.

En av delägarna i Lidingö Bröd & Pâtisserie är Patrik Gadelius, som äger just Långängens gård. Även de andra två är väl etablerade på ön: Patrik Eklann är även delägare i Lidingö musteri och Alexander Lanefelt driver även Restaurang Bryggan.

Fakta

Tre kommuner som sticker ut

Bara tre kommuner i länet (utöver Stockholm) har med två kaféer i White Guides ”Sveriges bästa caféer 2015–2016”:

Lidingö: Lidingö Bröd & Pâtisserie och Långängens gård.

Solna: Du Bon Pain och Kafé Sjöstugan.

Värmdö: Café Tornhuset och Sandhamns bageri.

Källa: White Guide

Visa merVisa mindre