"Tre mord på två dagar i Sätra och det är mest påskpyssel i tidningarna – det är tragiskt och talande", säger Alexandra Pascalidou. I kväll pratar hon om det dödliga våldet på Hallunda folkets hus. Foto: Henrik Lindstedt/Thron Ullberg

Pascalidou: "Det kan vara dina barn"

Tårar räcker inte. Det måste till politisk vilja för att stoppa det dödliga våldet. Det säger Alexandra Pascalidou som i kväll pratar på Hallunda folkets hus.

  • Publicerad 17:15, 15 apr 2019

Tre personer sköts till döds i Sätra i helgen. En tragedi som inte alls speglas i media, menar Alexandra Pascalidou, författare till boken Mammorna.

– Tre mord på två dagar i Sätra och det är mest påskpyssel i tidningarna – det är tragiskt och talande, säger hon.

– Det kommer inte bli en förändring förrän människor förstår att det här angår alla och det här skulle kunna vara dina barn. Först då måste det hända något.

Ikväll står hon på scenen i Hallunda och pratar om just detta – om hur vi måste lyssna på mammorna till de som förlorat sina barn i det dödliga våldet och om hur det vi hör måste bli politisk handling.

– Det kommer bli en känslosam kväll. Det är det det varenda gång jag pratar om detta. Folk gråter och blir arga och drabbade. Men att maktlösa människor gråter över detta löser det inte. Det måste finnas en politisk vilja, det måste finnas ett bredare engagemang som lyfter frågan. 

Flera mammor som mist sina barn i våldet har tidigare vittnat om skam, skuldbeläggande och tystnad efter morden. Sedan Alexandra Pascalidou bok Mammorna kom ut i höstas har de mammor som förekommer i boken pratat offentligt om sina erfarenheter och även bjudits in att prata med politiker i stadshuset.

Ett steg i rätt riktning ändå?

– Jag gav mammorna en plattform och jag bröt tystnadskulturen och den slentrianmässiga mediala bilden av att de som mördas får skylla sig själva för att de ändå är kriminella. Men nu har det hänt igen och de enda som finns på plats och tar det på stort allvar är lokaltidningarna och grannar, vänner och anhöriga. Det blir så tydligt en fråga om människovärdets variation, vilka som är sörjbara och inte sörjbara.

Men när du står på scenen i Hallunda ikväll, så kort efter tragedin i Sätra, kommer du kunna ge någon tröst?

– Det är det som är min uppgift. Att fånga vår samtid med all dess sårbarhet och komplexitet och beskriva den skriftligt och muntligt. Och att stödja människor och ge dem hopp. Jag kan inte lämna människor i vanmakt. 

Kraftsamling på folkets hus i Hallunda

Alexandra Pascalidous föreläsning Mammorna, makten och medierna sker på Hallunda folkets hus 15 april klockan 18.30.

Det kostar 40 kronor och då ingår fika.

Alexandra Pascalidou har själv beskrivit föreläsnongen som "en eldig timme för alla som behöver kraftsamla och kicka igång kamplusten för att göra världen lite värdigare för lite flera”.

Visa merVisa mindre