Partierna har olika uppfattning om hur mycket samarbete de ska bedriva Foto: Mitt i

Partierna olika beredda samarbeta politiskt

Alliansen och Miljöpartiet går samman i valteknisk samverkan för att säkra mandat i nämnderna i Nacka men det innebär inte med automatik att de även samarbetar om politiken. Bland oppositionspartierna – S, V, och NL – finns en tydligare gemensam vilja att samarbeta under den kommande mandatperioden.

  • Publicerad 14:43, 18 okt 2018

Alliansen och Miljöpartiet går efter valet samman i valteknisk samverkan under den kommande mandatperioden. Valteknisk samverkan innebär inga andra åtaganden än att Alliansen och MP gör upp om hur de ska fördela mandaten i nämnderna.

Sidney Holm (MP), oppositionsråd, säger att samverkan inte innebär några politiska förpliktelser.

– Vi är varken höger eller vänsterparti. Det blev en bättre uppgörelse än om vi samarbetade med S, V, och NL.

Anpassar inte politiken

MP är inte berett att anpassa sin politik efter något block.

– Vi stöder alla förslag som är i linje med vår politik, säger Sidney Holm.

Även för Alliansen innebär den valtekniska samverkan med MP enbart valteknisk samverkan, inte politisk samverkan. Men Moderaterna hoppas på mer:

– Att vi kontaktade MP och inte övriga partier beror på att vi står dem närmare än de andra oppositionspartierna och att de är mer konstruktiva och har röstat för flera viktiga beslut den senaste mandatperioden, bland annat vårt miljöprogram, tunnelbanan, och fastighetsförsäljningar. Det är alltså bättre med miljöpartister än vänsterpartister eller Nackalistan-personer i nämnderna, tycker vi, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande.

Säkrar mest gynnsamma mandatfördelning

Av de övriga partierna har Socialdemokraterna, Nackalistan, och Vänsterpartiet, beslutat att gå samman i valteknisk samverkan, också de för att säkra mest gynnsamma fördelning av antal mandat i nämnderna.

Åtminstone S och NL hoppas att det även ska innebära politisk samverkan.

Khashayar Farmanbar (S), är oppositionsråd:

– Det är ett antal politiska frågor som vi är överens om, som att Nacka bygger för många dyra bostadsrätter istället för att ge ungdomar hyreslägenheter.

Även när det gäller att bygga en simhall i Fisksätra är partierna överens, enligt Khashayar Farmanbar.

Vi kommer inte lägga gemensam budget, utan separata budgetar

Khashayar Farmanbar (S), oppositionsråd

Samarbetet kommer dock inte att gå längre än till gemensam politk i vissa sakfrågor:

– Vi kommer inte lägga gemensam budget, utan separata budgetar, säger Farmanbar.

Christina Ståldal, Nackalistan:

– I vissa sakfrågor, som sociala frågor, har vi haft samma inställning som S har det visat sig. Bostäder är det också rätt så likartat, kanske blir det en gemensam plattform att satsa bygga bostäder för de som inte har så mycket pengar.