Tuffare krav. Regeringen vill införa språkkrav för svenskt medborgarskap. Politikerna i Spånga-Tensta är oense om nyttan. Foto: Mostphotos/Ulrica Andersson

Partierna i Spånga-Tensta oense om språkkrav

Kunskaper i svenska och samhällskunskap. Politiska majoriteten i Spånga-Tensta ställer sig bakom förslaget för svenskt medborgarskap. Oppositionen ger mothugg.

  • Publicerad 12:00, 26 apr 2021

Den grönblå majoriteten i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd ställer sig bakom en remiss från kommunstyrelsen, och regeringen, som föreslår att det ställs krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap för svenskt medborgarskap.

Majoriteten påpekar dock att utredningen behöver förtydligas för att "processen ska vara rättssäker och inte vara exkluderande".

Gav mothugg

När remissen behandlades på nämndmötet i Spånga-Tensta i mars fick den politiska majoriteten mothugg av oppositionen.

Vänsterpartiet och Socialdemokraterna höll i ett särskilt uttalande visserligen med om att det är "önskvärt" att invandrare som bosätter sig permanent i Sverige får kunskaper i svenska språket.

Men att ställa ett språkkrav för ett medborgarskap är fel väg, anser partierna. Forskning visar tvärtom, enligt V och S, att det saknas stöd för att ökade krav leder till ökad integration. Lågutbildade skulle drabbas, främst lågutbildade kvinnor.

Feministiskt initiativ vill slänga remissen i papperskorgen. Istället borde fokus läggas på att förbättra undervisningen i både svenska och samhällskunskap, tycker Fi.

Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning. Foto: Ulrica Andersson

Regeringsförslag

Regeringen har lagt ett förslag som innebär att godkänt prov i svenska och i grundläggande samhällskunskap ska vara krav för svenskat medborgarskap.

Utredningen är nu ute på remiss, bland annat hos stadsdelarna i Stockholm.

Källa: Regeringskansliets hemsida, Spånga-Tensta stadsdelsnämnd

Visa merVisa mindre