Illustration: Mitt i Stockholm

Partierna har lagt locket på om förhandlingarna

Fem dagar efter valet är det locket på från partierna om hur Stockholms stad ska styras under de kommande fyra åren. Förhandlingar pågår men ingen vill säga med vem eller hur.

  • Publicerad 16:04, 14 sep 2018

Redan tidigt på morgonen dagen efter valet gick Karin Wanngård ut och berättade att Miljöpartiet inlett förhandlingar med alliansen i stället för att komma till det möte som Wanngård kallat till.

Under veckan har det däremot varit relativt tyst från partierna. Socialdemokraterna har lagt locket på men på Facebook har Karin Wanngård kommenterat läget så här:

– Just nu pågår det samtal med olika partier om vägen framåt och jag kommer göra mitt yttersta för att behålla Stockholm öppet och progressivt.

Pratar med alla förutom SD

Miljöpartiet vill inte heller kommentera förhandlingarna utan hänvisar till ett pressmeddelande som gick ut i tisdags där partiet skriver att man ”inlett samtal med samtliga partier utom SD”.

Inte heller Vänsterpartiet vill uttala sig om eventuella förhandlingar men Clara Lindblom, som toppade partiets vallista, säger att partiet arbetar för att Karin Wanngård ska fortsätta vara finansborgarråd.

– Vi tycker att MP hör hemma i det rödgrönrosa blocket eftersom många av MP:s väljare lutar åt vänster och det är bara med oss de kan genomföra en radikal miljöpolitik. Moderaterna gör ett katastrofval och i det läget ser vi det som orimligt att Anna König Jerlmyr, säger hon i en skriftlig kommentar.

Tyst från M och SD

Moderaterna svarar i ett mejl till Mitt i Stockholm att de inte vill kommentera nuläget och att det inte finns något nytt att berätta ”förutom det som framkommit i media”.

Vi har även sökt Sverigedemokraterna, men utan framgång.