BYGGA. Shahin Shabani och Siavesh Mesdaghi i Parsian Väsby IF vill bygga föreningen och lagen sakta men säkert. Foto: Charlotte Arwedsson

Parsian Väsby IF – en svensk-iransk fotbollsklubb på frammarsch

Under pandemin var det svårt för Parsian Väsby IF att hålla (fot)bollen i rullning. Nu är det dock full fart framåt som gäller för klubben, som funnits tre år i Väsby. Men allt började i Kista –med två bröders dröm om en svensk-iransk fotbollsförening.

  • Publicerad 14:30, 17 jun 2022

Väsby är toppen, här vill vi bygga en miljö där alla trivs.

Mitt i träffar sportchef Siavash Mesdaghi och ungdomsansvarige Shahin Shabani på hemmaarenan Vilunda i Väsby. De börjar just se det berömda ljuset i tunneln efter två år av pandemi med sponsorstopp, spelartapp och senarelagda säsonger.

– Vi fick skjuta upp många av de planer vi hade för föreningen. Det känns nästan som att vi har levt på konstgjord andning, säger Shahin Shabani.

PARSIAN VÄSBY IF. Shahin Shabani,ungdomsansvarig, och Siavesh Mesdagh, sportchef, blickar framåt. Foto: Charlotte Arwedsson

Men föreningens historia börjar redan i Kista för snart tio år sedan. Längtan efter en svensk-iransk fotbollsförening i Stockholmsområdet var stark hos bröderna Shahin och Shahram Shabani.

– Det finns många syrianer, turkar, kurder och sydamerikaner som har sina föreningar. Det tycker vi är jättekul och uppmuntrar det. Men var är alla iranska föreningar?

Sagt och gjort – de bildade Parsian IF. Och för tre år sedan flyttade de från Kista till Väsby. Flytten var ingen slump – Upplands Väsby kommun var ute efter en förening som kunde ta över nedlagda Väsby IK:s verksamhet och faciliteter. Det nya namnet blev Parsian Väsby IF.

– Väsby är toppen, här vill vi bygga en miljö där alla trivs. Kvalitet med tålamod, säger Siavesh "Sia" Mesdaghi.

Fotboll för de minsta

För de yngsta har de startat knattefotbollsskolan, där ett 25-tal 5–7-åringar tränar på helgerna i den nybyggda fotbollshallen i Vilunda.

– Det är en väldigt lovande start och vår ambition är att under kommande år växla upp rejält och komma i gång med nya ungdomslag. Bygga sakta men säkert, det är vår grej, säger Sia.

Knattar. Klubben har startat en fotbollsskola för de minsta. Foto: Shahram Shabani

Men ingen fotbollsförening utan ett A-lag. Efter en femteplats i division 5 Norra i fjol är siktat inställt på avancemang i år. Och inledningen av säsongen "ser stabil ut" med en plats i övre delen av tabellen.

Som tränare har de numera ett välkänt ansikte: BSK:s förre tränare Christer Johansson, 76.

– När vi fick höra att han var ledig sa vi "honom ska vi ha". Han har lyft många lag i Stockholmsområdet och har med sitt lugna, pedagogiska sätt redan lyft vårt lag på många plan, säger Sia och Shahin fyller i:

– Vi kallar honom Don Christer, eller Korosh, som är persiska för kung. Han är helt fantastisk.

Öppen för alla

Namnet till trots är klubben öppen för alla.

– Vi är en inkluderande förening som välkomnar alla. Vi har nog ett tiotal nationaliteter i laget nu.

TRÄNING. A-laget kan numera både träna och spela match i nya fotbollshallen. Foto: Shahram Shabani

Att Väsby skulle vara mättat på fotbollslag tror de inte.

– Och vi är inte konkurrenter. Alla har sin nisch och nivå, säger Sia.

Stoltheten över laget går inte att ta miste på.

– Drömmen är att sitta på en svensk arena i en högre serie och se Parsian spela och tänka ”det var jag som startade detta”, säger Shahin.

Parsian Väsby IF

Fotbollsföreningen grundades 2013 av bröderna Shahin och Shahram Shabani i Kista.

2019 flyttades verksamheten till Upplands Väsby, därav nya namnet Parsian Väsby IF.

Föreningsfilosofin bygger på gott kamratskap, gemenskap och glädje.

Föreningen har ett A-lag i divsion 5 och fotbollsskola för 5-7-åringar i Väsby.

Namnet Parsian kommer från persiskans ”Pars” och betyder persier. Laget ska representera det svensk-iranska communityt i Sverige - dock öppet för alla nationaliteter.

Visa merVisa mindre