Parkleken Brödkaveln i Bagarmossen och Björkhagsplan kan få ordningsvakter. Stockholms stad ansökan behandlas nu av polisen. Foto: Anders Björklund/Mostphotos

Parkleken i Bagarmossen kan få ordningsvakter

Från 19 ordningsvakter 2018 till över 180 i dag. Ordningsvakterna i Stockholms stad blir allt fler och nu vill staden att två nya områden i Hammarby-Skarpnäck får tillstånd.

  • Publicerad 05:15, 14 apr 2022

I Skarpnäcks stadsdel finns inga områden som polisen klassar som utsatta. Däremot finns vad polisen kallar öppna drogscener i både Skarpnäck och Bagarmossen. Här finns också de områden där ordningsvakter har rätt att verka i dag.

Parklek kan få ordningsvakter

Nu vill staden att ordningsvakternas områden utökas till att även gälla Parkleken Brödkaveln intill Bagarmossens centrum, liksom Björkhagsplan. När Mitt i kommer till Brödkaveln är de flesta föräldrar Mitt i möter försiktigt positiva. Den samma blir bilden vid Björkhagsplan.

– Barn ska inte behöva exponeras för narkotika och liknande aktiviteter, säger Bagarmossenbon Alexander.

Men när han får höra att stadens totalbudget för ordningsvakter i år är 101 miljoner kronor reagerar han.

– Medlen borde användas till exempelvis fritidsaktiviteter, satsningar i ungdomsgårdarna och jag tror att lokalbor som får resurser skulle kunna göra mer skillnad.

Hammarby-Skarpnäcks ordningsvakter i dag

Skarpnäck:

Området kring Skarpnäcks t-bana, Brandparken, Pilottorget och angörande delar av Skarpnäcks allé.

Området kring Skarpnäcks torg och angörande delar av Skarpnäcks allé.

Bagarmossen:

Lagaplan och kring tunnelbanestationen.

Björkhagen:

Inne på stadsdelsförvaltningen och runt huset.

Rapporterade insatser:

Förra året gjorde ordningsvakterna 3 851 rapporter om olika insatser i Skarpnäcks stadsdel.

Däribland fanns 2 565 rapporter om medverkan till att upprätta allmän ordning genom upplysningar och uppmaningar.

Vid 10 tillfällen assisterade ordningsvakterna polis.

Vid 52 tillfällen gjorde man tillsägelser.

Vid 7 tillfällen avvisades personer

Vid 4 tillfällen avlägsnades personer

Vid 4 tillfällen avvärjdes brott

Vid 2 tillfällen greps personer.

Visa merVisa mindre

"Gör mest nytta"

I ansökan om ordningsvakter vid Björkhagsplan och i Brödkaveln skriver staden att vakterna är ett bra komplement till polisen för att motverka ordningsstörningar och skapa trygghet, då polisen har resursbrist. Ordningsvakterna är mobila.

– Vi försöker använda dem där de för tillfället gör mest nytta, säger stadens säkerhetsstrateg Martin Berg.

Parklek. Parkleken Brödkaveln kan få ordningsvakter. Bagarmossenbon Alexander menar att ordningsvakter generellt är bra, men att stadens budget är för hög. Foto: Anders Björklund

Asier Martin, Bagarmossen: "Jag tycker att ordningsvakter är bra, men det kan finnas en risk för motreaktioner. Vakternas bemötande är viktigt, men också en svår balansgång. Jag och min tjej känner oss mestadels trygga i Bagarmossen, men det är lite beroende på tid och plats. Vi är medvetna om att det händer saker. Att staden satsar på ordningsvakter är bra om det bidrar till trygghet." Foto: Anders Björklund

Förra året publicerade staden en undersökning om effekten av mobila ordningsvakter i fyra områden som inte haft ordningsvakter tidigare. Den visade på ganska små förändringar när det gällde hur medborgarna upplevde områdenas problem före och efter vakterna. Men på en punkt var undersökningen glasklar. De flesta svarade att vakternas närvaro ökar tryggheten.

– Det gav en väldigt god effekt, säger Martin Berg.

Carina Tiger, Björkhagen: "Ordningsvakter kan vara bra, men jag tycker hellre att man börjar i andra ändan med aktiviteter, ungdomsledare som rör sig ute kvällstid och fritidsgårdar. Ansökan om ordningsvakter vid Björkhagsplan förvånade mig för jag aldrig själv sett behovet, men har kanske inte varit ute när det varit problem. Jag känner mig trygg i hela området." Foto: Anders Björklund

Önskar mer fotpatrullering

Anna Nellberg Dennis, andre vice ordförande i Polisförbundet, håller med om ordningsvakterna är ett bra komplement till polisen. Men hon tycker man ska passa sig för att likställa de två:

– Behovet finns uppenbarligen, men de får 80 timmars utbildning, jämfört med polisens två och ett halvt år. Jag hade gärna sett att polisen hade möjlighet att fotpatrullera mer för att skapa relationer med medborgarna, snarare än att privata säkerhetsföretag gör det.

Avlastar de polisen i sitt arbete?

– Nej. Men de kan bidra till en känsla av trygghet. Ett omhändertagande av till exempel en berusad person betyder egentligen ingen avlastning. Till syvende och sist måste polisen ändå åka dit och hämta personen.