I Skarpnäcks stadsdel finns inga områden som polisen klassar som utsatta. Däremot finns vad polisen kallar öppna drogscener i både Skarpnäck och Bagarmossen. Här finns också de områden där ordningsvakter har rätt att verka i dag.

Parklek kan få ordningsvakter

Nu vill staden att ordningsvakternas områden utökas till att även gälla Parkleken Brödkaveln intill Bagarmossens centrum, liksom Björkhagsplan. När Mitt i kommer till Brödkaveln är de flesta föräldrar Mitt i möter försiktigt positiva. Den samma blir bilden vid Björkhagsplan.

– Barn ska inte behöva exponeras för narkotika och liknande aktiviteter, säger Bagarmossenbon Alexander.

Men när han får höra att stadens totalbudget för ordningsvakter i år är 101 miljoner kronor reagerar han.

– Medlen borde användas till exempelvis fritidsaktiviteter, satsningar i ungdomsgårdarna och jag tror att lokalbor som får resurser skulle kunna göra mer skillnad.

"Gör mest nytta"

I ansökan om ordningsvakter vid Björkhagsplan och i Brödkaveln skriver staden att vakterna är ett bra komplement till polisen för att motverka ordningsstörningar och skapa trygghet, då polisen har resursbrist. Ordningsvakterna är mobila.

– Vi försöker använda dem där de för tillfället gör mest nytta, säger stadens säkerhetsstrateg Martin Berg.

Förra året publicerade staden en undersökning om effekten av mobila ordningsvakter i fyra områden som inte haft ordningsvakter tidigare. Den visade på ganska små förändringar när det gällde hur medborgarna upplevde områdenas problem före och efter vakterna. Men på en punkt var undersökningen glasklar. De flesta svarade att vakternas närvaro ökar tryggheten.

– Det gav en väldigt god effekt, säger Martin Berg.

Önskar mer fotpatrullering

Anna Nellberg Dennis, andre vice ordförande i Polisförbundet, håller med om ordningsvakterna är ett bra komplement till polisen. Men hon tycker man ska passa sig för att likställa de två:

– Behovet finns uppenbarligen, men de får 80 timmars utbildning, jämfört med polisens två och ett halvt år. Jag hade gärna sett att polisen hade möjlighet att fotpatrullera mer för att skapa relationer med medborgarna, snarare än att privata säkerhetsföretag gör det.

Avlastar de polisen i sitt arbete?

– Nej. Men de kan bidra till en känsla av trygghet. Ett omhändertagande av till exempel en berusad person betyder egentligen ingen avlastning. Till syvende och sist måste polisen ändå åka dit och hämta personen.