Gungfest. Augusta, Ivan, Alva och Albin gungar i den populära parkleken Stacken. Foto: Sacharias Källdén

Parklek i Söderort riskerar att läggas ned

Om inte staden tar över parkleken Stacken riskerar den att läggas ned. Det säger de som driver parkleken idag. Nu halverar de öppettiderna för att orka med.

  • Publicerad 13:30, 7 mar 2019

Framtiden är osäker för parkleken Stacken i Hagsätra. Det säger Vendela Wulff, ordförande i föreningen som driver parkleken sedan 22 år tillbaka.

Fram tills nu har de kunnat ha en parkleksföreståndare på halvtid och öppet 10-16 timmar per vecka, beroende på årstid, även ordnat en mängd aktiviteter under året, som loppisar, grillkvällar, vår- och höstfest och discon. Aktiviteterna genomförs tack vare frivilliga insatser från styrelsen och andra föräldrar i området. Men det här funkar inte längre, enligt Vendela.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Vi mäktar inte med, det är för mycket jobb att driva runt det här själva. Vi gör det på vår fritid och jag själv är sjukskriven på deltid för utmattning just nu.  

"Jag vet inte vilka som ska ta över"

Att planera verksamheten och agera arbetsgivare, med allt vad det innebär, är tunga uppdrag, menar hon.

Därför kommer såväl antalet aktiviteter som öppettider att halveras under våren, förklarar Vendela. Och stora delar av nuvarande styrelse kommer att sluta.

– Jag vet inte vilka som ska ta över, vi har inga frivilliga som jag vet, säger hon.

"Vi har varit här sedan barnen var små, det är en viktig mötesplats i området. Vi har lärt känna många familjer här." säger Hanoi Labrador, här med barnen Augusta, 5 år och Ivan, 3 år. "För ett par veckor sedan ordnade Stacken-föreningen så att delar av fotbollsplanen bredvid spolades till is. Det var över 200 personer här - föräldrar och barn - som åkte skridskor och hade jättekul ihop." En av Stackens styrkor är huset, enligt Hanoi Labrador, där man kan pyssla och leka inne när vädret är dåligt. Foto: Sacharias Källdén

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Föreningen har skickat en skrivelse till Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsnämnden där de önskar att staden tar över driften av parkleken. I brevet säger de att parkleken har så pass mycket besökare att man skulle kunna öka både öppettider och bemanning. Under sommarhalvåret rör det sig om i snitt 70–80 besökare per dag.

Vill inte ta över

Stadsdelen, å sin sida, vill inte ta över parkleken. Åtminstone inte nu.

– Föreningen som driver Stacken gör ett jättebra jobb, därför vill vi pröva om det går att stötta dem ytterligare på något sätt så att de orkar fortsätta, säger Gustav Johansson, (M), ordförande i stadsdelsnämnden.

Det kan vara genom utbildning, delta i nätverk för stadens parklekar och få hjälp med administrativa sysslor, menar han.

– Vi vill verkligen att Stacken ska vara kvar, det är en populär mötesplats i området. Men i nuläget vill vi inte säga varken ja eller nej till att ta över driften.

Planen är därför, från stadens sida, att skriva ett nytt avtal med föreningen. Ärendet tas upp i stadsdelsnämnden idag.

Fler föräldrar behövs för att driva parkleken Stacken i Hagsätra

Alva och Albin leker i klätterställningen. Barn från förskolan och Ormkärrsskolan, som ligger i närheten, brukar gå till Stacken. "Barnen börjar gå hit själva från att de är cirka åtta år, sen hänger de här tills de är 12-13 år. Det är en plats att mötas och vara på för de äldre barnen, och bidrar till att det är lugnt i området." säger Vendela Wulff, ordförande i föreningen Stacken. Alla aktiviteter är gratis för barnen. Foto: Sacharias Källdén

"Jag har två små barn som älskar att gå hit så jag har valt att bli medlem, och nu sitta i styrelsen, för att stötta föreningen och jobba för att parkleken får vara kvar" säger Hanna Gustafsson, i mitten. Här med Vendela Wulff, tv, och Ida Fransson. Foto: Sacharias Källdén

Parkleken Stacken

Stacken drevs från början av staden och skulle läggas ned i slutet av 1990-talet. Då tog föräldrar i området över och startade föreningen Stacken. Stacken går runt tack vare bidrag från HSB och Riksbyggen, som äger flera hus i området, och gratis hyra samt bidrag från staden. Utöver det är cirka 200 familjer betalande medlemmar. De har också ett kafé där de får in lite pengar.

Var: Stjärnsundsgatan 23

När: Öppet torsd 15-17 och fred 9.30-11 under mars-april. Tidigare hade de öppet sju timmar i veckan och en-två helgdagar i månaden.  

Hur: Mer info på stackenparken.se och FB/Parkleken Stacken Ormkärr.

Visa merVisa mindre