I sommar blir det extra parkeringsövervakning när det är badväder på Lidingö. Fågelöuddebadet är ett av de mest populära på ön. Foto: Åsa Sommarström

Parkeringskaos vid Fågelöudde – polisen skingrade trafiken

Den 27-28 juni var det parkeringskaos vid Fågelöuddebadet på Lidingö. Räddningsvägen blockerades – och bussen kunde inte köra fram till hållplatsen. Först när polisen kom skingrades trafiken.

  • Publicerad 05:00, 4 jul 2020

Helgen vecka 26 bjöd på ett riktigt badväder och temperaturer runt 30-strecket. Och det kom ovanligt mycket folk till Fågelöuddebadet på Lidingö.

Under både lördagen och söndagen blev det problem med felparkerade bilar som stod på båda sidorna av vägen ner till badet.

– Eftersom de blockerade en räddningsväg fick polisen komma, berättar Ali Aslan, trafikhandläggare på Lidingö stad.

Dessutom kunde bussen inte komma fram, den fick vända innan hållplatsen.

Tragisk olycka

Felparkerade bilar som blockerar räddningsvägar är ett återkommande problem. Nyligen ställdes det på sin yttersta spets i samband med en tragisk händelse i Botkyrka den 20 juni.

Då omkom en flicka i 10-årsåldern i en drunkningsolycka vid en stor badplats. När räddningstjänsten kom stod flera bilar felparkerade på räddningsvägen, så de kunde inte köra ända fram utan fick springa sista biten.

Extra bevakning

Trots att det sedan tidigare tydligt framgår att det inte är tillåtet att parkera utmed Fågelöuddevägen från och med den 1 juni har Lidingö stad vidtagit åtgärder efter problemen i helgen. Ganska omgående satte kommunen upp extra anslag med information, och ytterligare skyltar är beställda, berättar Ali Aslan.

I vanliga fall brukar det vara mindre folk på Lidingö under sommaren. Därför har kommunen ett avtal som innebär mindre parkeringsövervakning under den perioden.

Hoppas på fler p-platser

Men i år är det annorlunda; betydligt fler Lidingöbor ser ut att hemestra på ön. Därför kommer kommunen att ta in extra parkeringsövervakning vid badplatserna när det förväntas komma mycket folk.

– Jag kommer att följa väderprognosen och beställa in extra parkeringsvakter när det är fint väder, berättar Ali Aslan.

Lidingö stad undersöker också om det går att ordna fler parkeringsplatser i anslutning till Fågelöuddebadet.

– Vi har en dialog med en arrendator för att kunna använda en del av en hage i närheten, säger Ali Aslan.