Namnbyte. En del av Mariebergsparken ska byta man till Fria Ukrainas plats. Foto: Olle Anrell

Parken vid ryska ambassaden får nytt namn

Många har velat byta namn på Gjörwellsgatan där ryska ambassaden ligger. Nu har staden beslutat att en del av Mariebergsparken i stället döps om.

  • Publicerad 09:21, 29 apr 2022

När kriget i Ukraina bröt ut fick staden många förslag om att gatan på Kungsholmen, där ryska ambassaden ligger, borde byta namn.

Även den grönblå majoriteten i Stadshuset var tydligt för att en gata eller plats nära ambassaden byter namn.

Under torsdagen beslutade stadsbyggnadsnämnden att gatan inte döps om, men att man ska byta namn på en del av Mariebergsparken till "Fria Ukrainas plats".

– Det är för att visa stöd och solidaritet för Ukraina och det ukrainska folket. Men också för att markera mot den ryska regimen, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Tre veckor

Den plats som får namnet är den del av Mariebergsparken som ligger öster om ambassaden och parkmarken utmed ambassaden vid Gjörwellsgatan.

Det ska uppföras skyltar som tydligt framhåller det nya namnet. När skyltarna kommer upp är inte klart, men det tar tre veckor innan beslutet vunnit laga kraft.

Avrådde namnbyte

Namnberedningen i Stockholms stad rekommenderade politikerna att inte byta namn på Gjörwellsgatan eftersom det är krångligt och för att man inte riktigt har någon tradition av att byta namn på gator i Stockholm.

Liberalerna hade lagt fram ett eget förslag om att Gjörwellsgatan trots allt skulle byta namn mellan Fyrverkarbacken och Wivalliusgatan till Fria Ukrainas Gata.

– Jag är glad att vi gör något, men vi vill göra mer än så. Det finns rader av exempel där Stockholm bytt namn och att hänvisa till principer tycker inte jag är rimligt när vi pratar om ett fullständigt otillåtet och aggressivt anfallskrig mot ett fritt och demokratiskt Ukraina av ett auktoritärt Ryssland, säger Björn Ljung (L) som sitter i stadsbyggnadsnämnden.

Kan byta adress

Enligt Anna König Jerlmyr är skälet till att Gjörwellsgatan inte byter namn framför allt att ryska ambassaden bara skulle kunna byta besöksadress från Gjörwellsgatan till Wivalliusgatan. Och dessutom är postadressen till ambassaden i dag bara ett postnummer och inte en gata.

– Vi kan ta att beslut kan vara krångliga och omfattande, men vi såg en risk för att man bara byter besöksadress. När vi vägde olika alternativ fastnade vi för parken, det är en plats som för alltid kommer att förknippas med Ukrainas frihetskrig.

Bytte namn 1945

Gjörwellsgatan fick sitt nuvarande namn 1945 efter biblioteksmannen Carl Christoffer Gjörwell den äldre och hans son Carl Christoffer Gjörwell som var arkitekt.

På Gjörwellsgatan 31 ligger Rysslands ambassad.

Källa: Wikipedia

Visa merVisa mindre