Parkarbetare decimeter från att köra in i familj

Här är kommunens parkbil hundradelar från att frontalkrocka med trebarnsfamiljen. I hög hastighet sneddar föraren genom korsningen medan familjen tutar i panik. Vem som körde vet inte kommunen.

  • Publicerad 19:25, 21 sep 2014

Händelsen inträffade den 1 juli i Handens industriområde. Ximena Barros och Daniel Ahls familj var på väg ut mot t-korsningen Hantverkarvägen-Dalarövägen när en pickup märkt Haninge kommun plötsligt kom emot dem.

Pickupen körde i hög fart om en bil som skulle svänga vänster i korsningen genom att snedda genom kurvan, och var bara en hårsmån från att frontalkrocka med trebarnsfamiljen.

Händelseförloppet framgår av filmen som finns på sociala medier. Ett tag ser det ut som att olyckan är ett faktum, men Daniel Ahl hinner precis tvärbromsa.

Trots att man vet datum, tidpunkt, fordon och har signalement står det nu klart att ingen kommunanställd kommer att fällas för körningen. Registreringsnumret fastnade inte på filmen.

– En kommunbil bryter kraftigt mot trafikreglerna, är decimeter från att köra rätt in i oss som har tre barn i bilen och kommunen rycker bara på axlarna. Parkavdelningen säger att alla blånekar, säger Ximena Barros.

Kommunen har inte hittat någon skyldig och polisanmälan har varit utan resultat. Huruvida föraren var drog- eller alkoholpåverkad vet ingen. Det enda säkra är att fordonet tillhör park- och naturavdelningen.

Daniel Ahl, själv trafiklärare, menar att föraren tveklöst gör sig skyldig till vårdslöshet i trafik.

Lokaltidningen Mitt i har visat filmen för biträdande närpolischefen Pär Lundqvist som också menar att man kan misstänka vårdslöshet i trafik. Ett brott som ger dagsböter vid normalgraden och fängelse i högst två år vid grovt brott.

Från kommunens personalchef får vi mejl med en utredning från stadsbyggnadsförvaltningen. I utredningen framkommer att ingen skyldig hittats. Några dagar efter händelsen ”tydliggjorde” arbets­ledaren ”med full kraft att det inte är ett tillåtet beteende” för personalen. Först den 9 och 10 september, mer än två månader efter händelsen, samlade avdelningen för att gå igenom ”rutiner vid bilkörning”. Förra veckan hölls ytterligare ett möte.

Varför vidare åtgärder togs först häromveckan får vi inte svar på.

Petra Lindvall, chefparkavdelningen, intygar att hon frågat alla anställda om körningen men att ingen erkänt.

– Jag tycker det är helt oacceptabelt att köra såhär, mer säger jag inte i detta fall, säger hon.

Ximena Barros är besviken.

– Personalchefen ville inte ens diskutera fallet utan sa bara att det var nedlagt. Denna person kan alltså fortsätta att köra på det här sättet utan att någon åtgärd görs, säger hon.