I ett brev till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) föreslår hon att ansvaret för arbetsmarknadsåtgärderna flyttas från statliga Arbetsförmedlingen till kommunerna och att de också ska få ersättning för det.

Svårt nå handläggarna

Arbetslösheten växer, men samtidigt har Arbetsförmedlingen organiserat om sig. Kontoret i Täby har lagts ner och jobbsökande Vallentunabor hänvisas till Sollentuna eller digitala kontakter.

Något som fungerar dåligt, framför allt för dem som står längst från arbetsmarknaden, menar Parisa Liljestrand.

I stället blir det kommunen som får ge stöd, vilket lett till växande kostnader för försörjningsstöd.

I sitt brev pekar Parisa Liljestrand på att det är svårt att få tag på arbetsförmedlingens handläggare och att de har dålig lokalkännedom.

”Vallentuna gör det bättre”

Därför vill hon att kommunerna får ta över ansvaret. Om det startas ett pilotprojekt anmäler hon intresse för att Vallentuna får vara med.

– Förhoppningsvis blir det en tankeställare för arbetsmarknadsministern så att de kan fatta beslut som gör att vi med krafttag kan förhindra en växande arbetslöshet, säger Parisa Liljestrand.

Hon anser att de insatser som Vallentuna gör i dag redan ger bättre resultat än insatserna Arbetsförmedlingen gör.

– Jag tror vi skulle kunna bredda det med kommunala arbetsmarknadsinsatser. Det vi behöver är att staten betalar för sig.

”Staten har ansvaret”

Men arbetsmarknadsminister Eva Nordmark har inga planer på att låta kommunerna ta över, skriver hon i mejl till Mitt i Vallentuna.

”Vi har inga planer på att kommunalisera arbetsmarknadspolitiken. Den är fortsatt statlig och nationellt sammanhållen och det är Arbetsförmedlingen som är den ansvariga myndigheten. Däremot undersöker vi förutsättningarna för de kommuner som vill att agera leverantörer åt Arbetsförmedlingen. En utredning om detta har remitterats och vi arbetar nu med att gå igenom remissvaren”, skriver hon.