Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer för region Stockholm får konsekvenser i Vallentuna. "Vi kan inte göra annat än att hålla i och hålla ut", säger kommunstyrelsens ordförande Parisa Liljestrand, M.

Parisa Liljestrand: "Det här påverkar alla verksamheter"

De skärpta restriktionerna kommer att påverka även Vallentuna. Exakt hur är ännu inte bestämt. I kväll klockan 20 samlas kommunens ledande politiker för att diskutera läget. – Det kommer att bli förändringar både för medarbetare och invånare, säger kommunstyrelsens ordförande Parisa Liljestrand, M.

  • Publicerad 18:25, 29 okt 2020

Efter Folkhälsomyndighetens besked i eftermiddags om skärpta restriktioner diskuterar nu ledande kommuntjänstemän och politiker hur Vallentuna påverkas.

– Vi kommer att vara tvungna att se på alla verksamheter utifrån de riktlinjer som kommit, säger Parisa Liljestrand.

Till det hon redan kan ge besked om hör att idrottshallar inte ska användas av invånare över 15 år.

– Och vi får diskutera om vi ska stänga biblioteket under en tid.

Träffpunkten, en mötesplats för seniorer, har öppnat igen vilket varit efterlängtat.

– Men där får vi stänga. Vi kan inte göra annat än att hålla i och hålla ut.

Hur det blir med fritidsgården Mega vet hon inte än.

– Det har jag inte ännu inte hunnit prata med fritidsnämnden om.

I kväll klockan 20 samlas gruppledarna för alla de partier som sitter i kommunfullmäktige för att diskutera vad som ska ske med olika kommunala verksamheterna.

Kommunfullmäktige ska ha möte om tio dagar, den 7 november, för att fastslå nästa års budget. Församlingen har varit reducerad med hälften för att minska smittrisken sedan i våras.

– Nu var tanken att gå upp till 51 ledamöter för det här mötet. Men det kommer nog inte att vara möjligt.

Hon tror att många hade hoppats på att, efter att ha följt reglerna i över ett halvår, snarare få lättnader i restriktionerna.

– Så det här blir ett bakslag. Men det viktigaste nu är att vi hjälps åt och håller ut så att vi inte belastar sjukvården för mycket.

Vallentuna har jämfört med övriga kommuner relativt få smittade. Det är den enda Roslagskommun som inte visade ökade smittotal i den senaste redovisningen från FHM.

– Vallentunaborna ska verkligen ha en eloge. Det är tack vare att de skött sig så bra som vi hittills klarat oss så väl med smittspridningen. Det är bara att fortsätta hålla i.