Paret omkom i flygkraschen – på väg hem för att gifta sig

Hossein Rezai fattas dem. Han var på väg hem på det ukrainska flyget tillsammans med sin blivande fru Rahimeh Katebi när det sköts ner i Iran. – Han var en sån fin människa. Rolig, snäll, ambitiös. Alla tyckte om honom, säger Mayrin Lundkvist.

  • Publicerad 05:15, 12 jan 2020

Han åkte till Iran med sin blivande fru för att få familjernas välsignelse. Paret kom aldrig hem igen.

Hossein Rezai och Rahimeh Katebi var två av de 176 passagerare som omkom när en Boeing 737 kraschade efter att ha lyft från Teherans flygplats i onsdags morse.

Här hemma sörjs de nu av sina vänner. Rahimeh bodde i Farsta och gick på Kärrtorps gymnasium. Mayrin Lundkvist var skolkamrat med Tyresöbon Hossein, som gick på Fredrika Bremergymnasiet i Handen. Hon tog studenten på vård- och omsorgsprogrammet i våras. I år skulle det vara Hosseins tur att springa ut.

– Han var en sån fin människa. Rolig, snäll, ambitiös. Alla tyckte om honom, säger hon.

En chock

Hon har inte träffat Hossein sedan studenten. Via instagram visste hon att han åkt till Iran för att hälsa på sin familj som är kvar där.

Men plötsligt dök det upp en massa porträtt på honom i flödet. Vila i frid stod det.

– Det var en chock. Men min sorg är så klart inget jämfört med vad familjerna går igenom. De dog helt i onödan, ett flygplan som besköts av misstag, säger Mayrin Lundkvist.

Mayrin Lundkvist säger att Hossein var en person som alla tyckte om. Foto: Ingrid Johansson

I fredags besökte hon sin gamla skola för att delta i minnesstunden och skriva i kondoleansboken.

Reza Nazari, klasskamrat med Hossain, stannade hemma från skolan hela veckan, oförmögen att ta sig dit. Hossein var hans bästa vän.

Vi har kämpat mycket

Reza Nazari

De är båda afghaner och kom till Sverige 2014, via gummiflottar från Turkiet till Grekland, en färd som inte alla överlever. Reza bor nu i Fruängen.

– Vi har kämpat mycket. Hossein var en duktig kille, lärde sig svenska fort och siktade på att bli tandsköterska. Han jobbade extra i hemtjänsten och skickade pengar till sin familj i Teheran, berättar han.

Planerade bröllop

Nu hade han träffat sitt livs kärlek i Rahimeh Katebi, också hon ensamkommande flykting,.

Tillsammans reste de båda 20-åringarna till Iran för att träffa sina familjer och få giftermålet välsignat. Bröllopet och festen skulle hållas i Sverige senare, var det tänkt.

Hossein Rezai och Rahimeh Katebi skulle gifta sig när de kom hem till Sverige. Foto: Privat

Reza Nazari har sina föräldrar och systrar i Teheran. Afghanska flyktingar har det mycket svårt där, berättar han.

Nu kunde han skicka en mobiltelefon och kläder som han köpt till dem med Hossein.

– Vi är några vänner som är som en familj, Rahimeh ingick också. Vi är ju ensamma här. Vi samlas och firar jul och sånt, säger Reza.

Åtta ensamkommande dog

Av de 176 passagerare som omkom var 17 hemmahörande i Sverige. Åtta av dem var ungdomar som kom till Sverige kring 2014 och 2015.

Iran har uppgett att det ukrainska passagerarplanet sköts ner av militär, sedan det av misstag uppfattats som en missil.