Parerar krisen – kör ut pizzorna gratis till äldre och sjuka

När kunderna, intäkterna och egna personalen över en natt minskade dramatiskt kände pizzabagaren Yalcin ”Yalle” Cömert i Haninge att han bara hade ett val. Börja köra ut pizzorna till äldre och sjuka – utan avgift. – Vi har haft ett otroligt högt tryck, säger han.

  • Publicerad 18:49, 2 apr 2020

Klädd i blå plasthandskar och med en svart telefonsnäcka runt örat är Yalcin ”Yalle” Cömert på väg ut med ytterligare några pizzor i en av Millas pizzerias bilar.

– Det small till första dagen med åtta utkörningar och sedan har det bara fortsatt, säger Yalle som drivit pizzerian i Ribbybergsområdet i Västerhaninge i 15 år.

Mitt i hälsar på under eftermiddagen. Nu är det lite lugnare. Annat var det vid lunch, och annat blir det under kvällen.

På bara några dagar föll våra beställningar kraftigt

Yalcin ”Yalle” Cömert

Det var i förra veckan som Yalle tog beslutet att börja köra ut pizzorna avgiftsfritt till kunder som är äldre eller sjuka, och tvingas sitta hemma till följd av coronavirusets spridning.

Bilar hade Yalle och hans anställda redan och kunderna bor nästan alla bara några minuter bort med bil.

Bilarna räcker knappt till

– På bara några dagar föll våra beställningar ihop när folk inte vågade ta sig ut. Vi har snabbt tvingats skära ned på personalen från sju till fyra personer. Men trycket har blivit otroligt högt från de äldre, säger Yalle.

Så högt att pizzerians bilar knappt räckt till.

Yalcin ”Yalle” Cömert, Faruk Topcu och Ömer Cömert pustar ut under eftermiddagen. På kort tid har de först upptäckt en kraftig nedgång och därefter en rejäl uppgång i beställningarna.

– Men det är till de gamla och sjuka vi kör hem maten. De andra av våra kunder hoppas vi fortsätter beställa på traditionellt sätt, säger Yalle.

Hur länge kommer ni köra ut gratis?

– Det är en testperiod tills vidare. Men Millas är enda pizzerian i den här delen av Västerhaninge och vi har många stammisar ur riskgruppen. Men allt handlar om hur efterfrågan ser ut och våra möjligheter, säger Yalle.

Inne i ett av hörnen på pizzerian sitter fyra av Millas stammisar, alla är i 50- och 60-årsåldern. De ger Yalle tummen upp för initiativet.

Visst vore det bra om staten och hyresvärden kunde hjälpa till

Yalcin ”Yalle” Cömert

– Det är en fantastisk insats han gör, säger en man.

På Mitt i:s fråga om hur samhället skulle kunna stötta Millas svarar Yalle att det bästa helt enkelt är om Västerhaningeborna bara beställer lite mer pizza än innan coronavirusets utbrott.

– Då kommer i alla fall vi att komma ut ur detta i full styrka. Men visst vore det bra om staten och hyresvärden kunde hjälpa till med skatter och hyra. Coronaviruset slår hårt mot alla näringsidkare. Det vore en fin gest om hyresvärden kunde avstå eller halvera hyran under denna period.