Synskadad. Vännerna Jan Ahlén, som är synskadad, och Michael Burman, som är ledsagare, på ranchen, Sollentuna golfklubb. Foto: Anton Kyhlbäck

Paragolfen slår ett slag för funktionshindrade

Alla kan spela golf om viljan finns. Det menar paragolfens företrädare som under det senaste året har sett sin verksamhet växa sig starkare.

  • Publicerad 09:00, 16 aug 2020

Sedan 2016 har golfaren och Sollentunabon Michael Burman med kollegor arbetat för att skapa en plats för personer med funktionshinder inom golfen. Under fjolåret började de efter mycket arbete se en ljusning och siktar nu på att nå ännu fler.

Under våren har de kunnat träna som vanligt, trots restriktioner, och berättar för SollentunaDirekt hur de kan hjälpa barn och vuxna att njuta av sporten. Alla kan spela golf, om man skapar förutsättningar för det, är föreningens budskap.

– Vi vill träffa andra golfklubbar här i Stockholm för att visa hur vi tränar i ledsagning, och sprida det vi har lärt oss under de här åren, säger Michael Burman.

”Hade inte spelat golf”

En av paragolfens aktiva medlemmar är Jan Ahlén. Han har en medfödd synskada som de senaste åren blivit allt värre. Från att ha haft 20 procent nedsatt syn har han idag bara ungefär 7 procent av sitt synfält kvar, jämfört med en person utan skada.

För ungefär fyra år sedan träffade han Michael Burman.

– Jag var på väg att lägga av med golfen, eftersom det inte gick längre. Men så träffade jag Micke. Sedan dess har jag varit med, och det har gjort att jag har kunnat fortsätta spela, säger Jan Ahlén.

Ledsagning för synskadade

Idag har föreningen ett 20-tal aktiva medlemmar.

Sollentunabon och ledsagare för paragolfen, Barbro Andersson, har spelat golf under merparten av sitt liv. Hon berättar hur en ledsagare ska göra för att kunna hjälpa till på ett professionellt sätt.

Det handlar om att både förstå golf – och personen man arbetar med.

– Då kan faktiskt en person med funktionshinder få ut nästan lika mycket av golfen som en person utan hinder, säger Barbro Andersson.

”Först i Sverige med paragolf”

Sedan starten har paragolfen på Sollentunas Golfklubb fått stöd från både kommunen, medlemmar och ett tiotal företag. Det har gjort att Sollentuna Golfklubb kunnat utveckla paragolfen, påpekar Michael Burman.

– Vi är först i Sverige med det här konceptet,säger han.

Ett nytt samarbete är med stiftelsen Viggo Foundation, där den kända komikern Måns Möller är initiativtagare. Stiftelsen arbetar för att barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar ska aktiveras. Klubbens olika samarbeten har lett till att de kunnat besöka skolor, skapat gruppträningar, prova-på-dagar och en ledsagarutbildning.

Grundaren Michael Burman påpekar dock att klubben fortfarande arbetar i motvind. Det är inte möjligt att idag få hjälp överallt – vilket Jan Ahlén håller med om. De vittnar om att många som idag inte kan, men vill, spela golf kan få hjälp.

– Det är många som hankar sig fram. Det här är inte bara viktigt för barn och vuxna med olika hinder, utan även för vanliga golfare som påverkas när åldern kommer och allt vad det innebär, säger Michael Burman och tillägger:

– Om fler klubbar skaffar ledsagarutbildning är det många som kan få möjligheten.

Tre av paragolfens framstående personer; Jan Ahlén, Michael Burman och Barbro Andersson. Foto: Anton Kyhlbäck

Michael Burman, iniativtagare till paragolfen i Sollentuna. Foto: Anton Kyhlbäck

Paragolfens kommitté

Paragolfens kommitté är en del av föreningen Sollentuna GK. Deras arbete sammanfattas: "Verka för att fler personer med funktionsnedsättningar får möjligheten att prova på att spela golf". Paragolfens aktiviteter anpassas efter besökarnas behov. Mer information finns på https://www.sollentunagk.se/.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Musik och mellis för alla åldrar på Malmgården

Nyheter Lamine Cissokho kommer och spelar cora den 4 oktober Fyra tisdagar i höst bjuder kommunen in till ”efterhäng” med konsert och mellis på Malmgårdens träffpunkt på Malmvägen. Tanken är att erbjuda en konsert på väg hem från förskola, skola och jobb – och...onsdag 28/9 12:40

Kritik mot fritidsgård – publicerade nidbild

Nyheter Många har reagerat och hört av sig till kommunen I augusti lade fritidsledare i Sollentuna upp en bild på Instagram. Nu i september har bilden väckt starka reaktioner. Exempelvis har Stop Asian Hate Sweden reagerat på bilden som man menar är en...måndag 26/9 10:38