Under den gråtjocka himlen står barnen på rad. En boll kommer farande, den tas emot och skjuts sedan iväg av nioåriga Ronja. Stolpe ut. Nästa barn får sin chans.

Det är träning för IFK Viksjös parafotbollslag på Viksjövallen. Totalt 26 spelare – alla med någon form av intellektuell funktionsnedsättning. Det största parafotbollslaget i hela Stockholm.

– Det är väldigt glädjande att vi lyckats så bra, med tanke på att det här är en grupp som är väldigt stillasittande, säger Anneli Gigg hos IFK Viksjö.

Planerna på ett parafotbollslag drog igång 2019. Föreningen rekryterade en ledargrupp och en handfull spelare.

– Sen kom coronan i vägen och vi sköt upp det.

Men i våras kändes tiden mogen och träningarna kunde dra igång. Genom att efterfråga spelare i sina egna och RF-SISU (Riksidrottsförbundet och Svenska Idrottsrörelsens Studieförbund) kanaler steg medlemsantalet snabbt.

– Det fanns uppenbarligen ett behov för den verksamheten, säger Anneli Gigg.

Svensk idrott ska förändras

Sedan 2019 har Riksidrottsförbundet en ny satsning som går ut på att förändra svensk idrott. Målet är att fler ska vilja och kunna idrotta hela livet. De kallar det för Strategi 2025.

– Satsningar på paraidrott ligger i tiden. Vi gör nu en utvecklingsresa som handlar om att inkludera fler, bland annat dem med funktionsnedsättning, säger Peter Melander, sakkunnig inom parasport från RF-SISU.

Personer med funktionsnedsättning har sämre hälsa än andra grupper. Därför är det viktigt att de får komma ut och idrotta. Men gruppen är svår att nå, säger Peter Melander.

– Rekryteringen är svårare än hos andra lag. Målgruppen mer utspridd, samtidigt som det är viktigt att det måste finnas en närhet. Föräldrarna måste också få ihop det med livspusslet.

Ett värde i gemenskapen

Ute på planen har det blivit dags för att träna på passningar och bredsidor. Ledaren Gabriel Kvarzell säger att för hennes dotter Ines, som är med i laget, handlar träningarna mycket om gemenskap – och att få bära Viksjömärket som alla andra.

– För henne är det roligt att få vara med. Sen ser inte träningarna alltid ut som man är van vid. Inlärningströskeln är högre och det är mer utmanande att få med sig alla på tåget och att hålla deras fokus.

Siktar framåt

Något matchspel är laget inte redo för – än. Åldrarna är spridda från 7 upp till 16 års ålder och nu vill föreningen satsa på att få igång verksamheten ordentligt.

Förhoppningen framåt är att behålla spelarna och kanske få fram ett vuxenlag, samtidigt som yngre ska ta vid.

Som ledare ställs högre krav på bemötande och att vara lösningorienterad. När ledaren Ove Tenqqvist fick frågan sa han ja utan att tveka.

– Barnen är glada och föräldrarna är engagerade. Utvecklingen här kan se annorlunda ut än i andra lag. En av tjejerna sprang inte början, men nu springer hon.