Dammbygge. Här anläggs den nya dammen på Nytorps gärde. Foto: Sacharias Källdén

Paradis för insekter skapas på Nytorps gärde

En yta med ängsblommor, damm och grönsaksodling håller på att skapas på Nytorps gärde. Projektet kallas Nypan surrar och sköts av alla som vill vara med.

  • Publicerad 11:47, 12 aug 2020

Ett område av Nytorps gärde håller på att göras om till ett paradis för pollinerande insekter. Tre olika typer av äng har anlagts – en färdig äng på rulle, en yta där jorden har bytts ut till en sort som passar ängsblommor och en tredje där man sått grönsaker för att skapa bra ängsmark till nästa år.

– På så vis testar vi vilken typ av äng som passar bäst på gärdet. Samtidigt låter vi alla naturliga blommor och växter vara kvar. En platt, klippt gräsmatta kan likställas med asfalt för pollinatörer, säger Mikaela Sundin, Hammarbyhöjden-bo och initiativtagare till alltihop.

Ingen trädgårdspark

Hon och en vän skickade in ett medborgarförslag till stadsdelen i vintras, nu börjar deras idéer bli verklighet.

– Det här blir Stockholms första humlepark och meningen är att den ska locka till sig olika insekter som bin, humlor och fjärilar, så naturlig som möjligt. Alltså ingen trädgårdspark utan till för insekter i första hand, men samtidigt ska det vara trevligt att hänga där, öppen för alla, säger Mikaela.

När ängsparken planerades föreslog stadsdelen att man också anlägger en damm. Alltihop drivs ihop med Hammarby-Skarpnäck stadsdelsförvaltning och på sikt planeras ett samarbete med förskolor i området.

Nypan surrar

Ängsområdet sköts av det nystartade nätverket Nypan surrar, som består av ett 70-tal Söderortsbor. Om du vill vara med mejlar du nypansurrar@gmail.com.

Ängen ligger på norra delen av gärdet och närmaste adress är Paternostervägen 106. 

Dammbygge. Här anläggs den nya dammen på Nytorps gärde. Foto: Sacharias Källdén