Rättegången väntas inledas nästa vecka i Södertörns tingsrätt. Foto: Mostphotos

Par sålde kvinnor i Stockholmslägenheter

En kvinna och en man misstänks ha verkat som hallickar och sålt ett 20-tal kvinnor i tre lägenheter i Farsta och Hässelby. Nu har åklagaren valt att väcka åtal mot paret samt mot fyra sexköpare.

  • Publicerad 12:29, 14 aug 2020

Den misstänkta bordellverksamheten ska ha haft sin bas i två lägenheter i Farsta och en i Hässelby. Men den ska även ha varit ambulerande, eftersom sexköpare kunnat beställa hem sexuella tjänster.

Enligt den stämningsansökan som kammaråklagare Anna Arnell, vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, i dag lämnade in till Södertörns tingsrätt har verksamheten pågått åtminstone från den 1 november 2019 och pågick fram till dess att polisen gjorde ett tillslag mot flera av lägenheterna den 28 februari 2020.

Anna Arnell beskriver verksamheten som "hänsynslös".

– Kvinnorna har haft väldigt tuffa arbetsvillkor och har arbetat mycket nattetid. De beskriver att de har blivit utlovade sömn och mat som de inte har fått. Det har varit väldigt högt tryck. En del har haft kö med sexköpare utanför i trappen, säger hon till StockholmDirekt.

Telefoner avslöjade sexköpare

Dessutom ska kvinnorna ha förväntats sälja narkotika, vilket de inte varit bekväma med. Vid tillslaget hittades MDMA och kokain.

Kvinnornas vittnesmål är en viktig del av åtalet.

– Polisen kom först i kontakt med prostituerade som bad om hjälp. Då man började fatta omfattningen gjordes husrannsakan och då hittades mobiltelefoner med enorma fynd gällande sexköpare, men också hur de rekryterat utomlands, säger Anna Arnell.

En man i 30-årsåldern, skriven i Farsta, misstänks vara den ledande figuren i bordellverksamheten. Tillsammans med en kvinna i samma ålder ska han ha rekryterat kvinnor utomlands och hjälpt dem till Sverige i syfte att utnyttja dem för prostitution. Ytterligare en person är internationellt efterlyst misstänkt för inblandning i verksamheten.

Totalt ska bordellverksamheten omsatt 3 miljoner kronor, varav paret tagit hälften och de prostituerade hälften.

Fyra köpare har erkänt

De två åtalas för grovt koppleri, narkotikabrott och dopningsbrott. Åklagaren har också begärt att den bil som använts för att köra ut kvinnor till sexköpare ska förstöras.

Mannen misstänks utöver detta för våldtäkt mot en av de kvinnor som har sålt sex. Det åtalas han för i en separat process.

Åtalet omfattar 20 målsägande kvinnor, varav polisen lyckats identifiera sex. Kvinnorna som har utnyttjats har troligtvis stannat i landet endast en kort period, vilket bidrar till svårigheten att identifiera fler. Paret ska ha hjälpt dem att sälja sex genom att fotografera dem och skapa annonser på internet, bestämt priser och kört ut dem till sexköpare.

Expressen var först att rapportera om bordellverksamheten som tros ha haft över 100 sexköpare. Fyra sexköpare har redan erkänt brott och därmed delgivits strafförelägganden. Fyra har nekat till brott och åtalas nu. Det rör sig om fyra män från Stockholm och Uppsala i 30–50-årsåldern.

Åklagaren Anna Arnell hoppas att det här fallet kan fungera som en varningsklocka för sexköpare.

– Förhoppningen är att det här gör det svårare för sexköpare. Att man tänker till då man inser att man kan bli spårad i efterhand, även om man inte blir tagen på bar gärning.

Enligt Anna Arnell förnekar samtliga åtalade brott.