Pär byggde en portabel rök – och sa upp sig

Huddingekillen Pär Magnusson vaknade en dag och bestämde sig för att bygga en stor rök- och grillanordning på fyra hjul. Nu har han sagt upp sig och jobbar på heltid med sin prisbelönta foodtruck.

  • Publicerad 11:34, 20 okt 2017

Den markanta doften av enrök dröjer sig kvar över villakvarteret intill Trehörningen där Pär Magnusson stått och brassat på garageuppfarten i femton timmar. En dag slog han upp ögonen och bestämde sig för att bygga en portabel rök och grill.

– Det är mer en portabel restaurang än en foodtruck, säger Pär Magnusson.

Sagt och gjort. Efter att ha åkt ner till Tyskland och köpt en lågmilad lastbil och tagit av flaket tog han kontakt med en svetsare som byggde ihop den avancerade plåtanordningen – helt efter Pärs önskemål. På fordonet ryms förutom rökanordningen kolgrill, kylrum och ett eldrivet snurrande spett på vilket Pär rökt ett och annat helt vildsvin. Det är en minst sagt uppseendeväckande skapelse.

– En gång blev jag uppringd på Essingeleden när jag var på väg till ett jobb. Jag hade kört förbi en gubbe som undrade vad det var för något, så det var lite kul, berättar Pär Magnusson.

Tidigare drev Pär och frun en restaurang i Taxinge, som de sålde när första barnet kom. När han byggde sin foodtruck jobbade Pär som snickare på sin brors firma, men passionen för mat fanns kvar. Efter att ha drivit truckverksamheten vid sidan av ett tag tog han steget och sa upp sig.

– Det var lite läskigt, framförallt eftersom jag jobbade hos brorsan. Men det var samma sak när vi startade restaurangen. Har man gjort en sådan sak en gång blir det nog lättare. Tror du på det du gör och satsar så blir det bra och då lyckas man.

Det som började som ett projekt vid sidan av har nu blivit Pärs heltidssysselsättning. Bara två år efter start vann han guld i sin klass och silver i hela tävlingen foodtruck-SM. Till skillnad från många andra foodtrucks brukar Pär inte ställa sig på torget och sälja lunch, utan serverar mat på fester och events. Men han har börjat kika på möjliga platser i Huddinge att stå på.

Trucken är prydd med texten Irvin’s BBQ och bakom namnet ligger en finurlig förklaring.

– Det är efter mina barn, Iris och Edvin – tillsammans blir det Irvin, säger Pär Magnusson.