Madelenes kropp hittades i ingjutet i ett betongblock för två år sedan. Foto: Stefan Källstigen

Par åtalas för att ha gjutit in Madelene

Två år efter det misstänkta mordet på Järfällabon Madelene i Upplands Väsby har två personer åtalats. Paret misstänktes först mord men åtalet lades ner i brist på bevis. Nu åtalas de inte för mord utan för brott mot griftefriden. Enligt åklagaren har paret gjutit in den döda kroppen i betong.

  • Publicerad 11:01, 3 nov 2017

I början av november 2015 sågs 29-åriga Madelene vid liv för sista gången. Efter en stor sökinsats hittades hennes kropp i februari, ingjuten i ett betongblock. En man, nu i 35-årsåldern, som kände Madelene, häktades strax därefter misstänkt för mord och för brott mot griftefriden. Samtidigt häktades mannens dåvarande sambo för grovt skyddande av brottsling.

Inget åtal för mord

Då bedömde åklagaren att bevisen inte räckte för att få mannen fälld och paret släpptes. Det gick inte att fastställa på vilket sätt Madelene dött.

Sedan dess har utredningen ändå fortsatt, och nästan ett år senare har åklagaren bestämt sig för att väcka åtal mot paret. Men nu är de inte längre misstänkta för mord.

Paret åtalas för att i november 2015 ha ”obehörigen flyttat, skadat och skymfligen behandlat” den döda kroppen. De har enligt åklagaren flyttat den kroppen och gjutit in den i ett betongblock.

Åtalas för flera brott – men riskerar inte långa straff

Mannen åtalas också för ringa vapenbrott för att ha haft en startpistol och flera patroner av olika slag hemma, och för flera fall av olovlig körning och ringa narkotikabrott. Även mannens sambo, en något yngre kvinna, åtalas för narkotikabrott och brott mot knivlagen.

Att åklagaren inte lyckats väcka åtal för mord innebär att det fängelsestraff paret riskerar är mycket lägre. För mord kan livstids fängelsestraff utdömas, men för brott mot griftefriden kan fängelsestraffet inte bli längre än två år.

Den åtalade mannen har tidigare i en intervju i Expressen hävdat sin oskuld, både till mord och till att ha gjutit in kroppen i betong.