Abdiaziz Yusuf och Yahya Ahmed är två pappor som träffas och pratar. Foto: Cornelis Rikken

Pappor som vill bryta våldstrenden

Yahya Ahmed håller i pappagrupper i Familjehuset i Rinkeby där fäder får möjlighet att träffas. 1 oktober anordnas en workshop som handlar om hur man kan arbeta våldsförebyggande. – Det handlar om att bryta den dåliga trenden.

  • Publicerad 16:00, 23 sep 2018

Mellan 28 september och 5 oktober anordnas våldsförebyggande veckan i Rinkeby-Kista.

Under veckan bjuds invånarna in till föreläsningar, workshops och samtal med fokus på våldsförebyggande arbete.

Statistiken visar att män är överrepresenterade när det kommer till våldsbrott och många menar att arbetet med att motverka detta måste ske redan i ung ålder.

Därför arrangeras 1 oktober ett pappaforum på Familjehuset – en workshop där pappor får dela med sig av sina egna tankar kring våldsproblematiken.

Pappor pratar med pappor

Bakom initiativet står trebarnspappan Yahya Ahmed. Han jobbar vanligtvis som föräldrarådgivare och ansvarar för olika pappaverksamheter i Rinkeby.

Bland annat har han sedan i våras hållit i en pappagrupp där fäder får möjligheten att träffas och dela med sig av sina erfarenheter av föräldraskapet till varandra.

Han säger att han ser ett tydligt mönster hos unga män som brukar våld: frånvarande fadersgestalter.

– Det är där vi vill lägga frågan: hur kan vi förebygga för framtida män? Det handlar om att bryta den dåliga trenden.

Han är samtidigt noga med att poängtera att det finns många bra pappor i Rinkeby – men det krävs att fler engagerar sig.

– Det saknas pappor i sociala sammanhang, som exempelvis nattvandrare. Majoriteten är mammor som engagerar sig. Även om många är duktiga så syns de inte här i Rinkeby.

Har fått många nya kompisar

En som kommer att delta i workshopen är Abdiaziz Yusuf.

Han lärde känna Yahya genom pappagruppen. Det var hans fru som uppmanade honom att delta och sedan dess har han gått hit varje onsdag.

För Abdiaziz är det mest givande med gruppsamtalen gemenskapen – att få träffa andra pappor, umgås och bli inspirerad.

– Det är inte många av mina kompisar som har barn och då blir det ensamt. Jag har fått massa nya kompisar tack vare pappagruppen. Det är fint att bara kunna hänga och göra grejer som att gå till lekparken tillsammans.

Yahya Ahmed och Abdiaziz Yusuf tycker det är viktigt att pappor får möjlighet att träffas och prata. Foto: Cornelis Rikken

”Det behövs bra manliga förebilder”

Abdiaziz fick sin dotter för två och ett halvt år sedan och för ett år sedan fick han en son.

Han ser fram emot pappaforumet och håller med om att våldet bland unga män är en viktig sak att prata om. Även han tycker att närvaro när barnen är små är viktigt.

– Jag tror att pojkar behöver bra manliga förebilder. Om man är frånvarande när de är små och sen dyker upp senare i livet och ska säga till dem vad som är rätt och fel så kommer de inte lyssna. Det är som om någon främmande person på gatan skulle komma fram och säga åt en. Varför skulle de lyssna på den personen? 

Pappadagar på öppna förskolan

I oktober drar pappagrupperna igång igen och fler workshops kommer även att anordnas.

Redan nu hålls även en speciell pappadag på öppna förskolan i Familjehuset. Under lördagsförmiddagarna får mammorna stanna hemma och papporna får i stället egentid med sina barn.

– Vi försöker skapa arenor dit pappor kan komma och umgås. Det handlar inte om att skilja på män och kvinnor, men man måste börja så här, säger Yahya Ahmed.

Fakta

Pappaforum i Familjehuset

Vad? Pappaforum i samband med våldsförebyggande veckan i Rinkeby-Kista

Var? Familjehuset i Rinkeby, Skårbygränd 1

När? Måndag 1 oktober klockan 18.30

Visa merVisa mindre