Pappor och studenter gripna i jätteinsats mot prostitution

41 män har gripits i en stor insats mot prostitution i Stockholm. Nu berättar Södermalmspolisen om gripandet och avslöjar att männen är allt från flerbarnsfäder till studerande.

  • Publicerad 17:54, 12 feb 2020

”Jag hade ju kollat på porr och blev kåt. Vad skulle jag göra då?”

”Jag har sparat pengar för att kunna träffa henne. Nu får resten av mina sparpengar gå till att betala böterna för det.”

Så säger några av de 41 män som greps misstänkta för sexköp för cirka två veckor sedan. Bakom gripandena står Södermalmspolisen som sedan i höstas jobbat med att kartlägga prostitutionen i området.

– Det här är ett kvitto på hur stort problem prostitution faktiskt är. Det finns ett stort mörkertal, säger polisassistenten Elin Sjögren.

Hon jobbar till vardags i den ingripande verksamheten men som tillsammans med kollegan Linnea Horgby ligger bakom kartläggningen.

Bilden är tagen i en av lägenheterna där polisen slog till. Foto: Polisen

Lägenhetsbordeller på centrala Södermalm

Kartläggningen visade vägen till flera lägenheter längs med gator på centrala Södermalm där folk rör sig varje dag. Under veckan då insatsen gjordes besöktes flera lägenheter. Sexköpare greps på omkring fem av dem.

Totalt handlar det om övergrepp på sju kvinnor, en man och en transperson.

– Vi kallar det lägenhetsbordeller. Det är vanliga lägenheter där ägaren kan vara är borta på semester och inte har koll på vem den hyr ut lägenheten till. Under tiden ägaren är borta pågår sexköp där, säger polisassistenten Linnea Horgby.

Flera lägenheter besöktes under insatsen. I fem av kunde sexköpare gripas. Foto: Polisen

Alla typer av män

De 41 männen som greps under insatsveckan är allt från flerbarnspappor till pensionärer. Det är studenter, företags-vd:ar och turister.

Majoriteten av dem har redan fått sona för sina brott genom böter tack vare den nya metoden ”snabbare lagföring”.

– Jag tror att många har en bild av att det är en viss typ av män som köper sex. Men så är det verkligen inte, säger Elin Sjögren.

Riktade insatser under året

Elin Sjögren och Linnea Horgby kommer, trots att det egentligen inte ligger på deras bord, fortsätta med kartläggningen av sexhandeln på Södermalm. Riktade insatser kommer att pågå under hela året.

– Insatser som denna påverkar en känslomässigt. Det är hjärtskärande att veta att övergreppen fortsätter trots att vi lyckats gripa så många som vi gjort, säger Linnea Horgby.