Vallentunappan lurade till sig vab-pengar. Foto: Mostphotos

Pappan vab-fuskade för 125 000 kronor

När Vallentunapappan hade ont om pengar började han fuska med vab-ersättningen. Sedan började Försäkringskassan kolla upp honom. Mannen hade fått pengar när han jobbade, hade semester eller gick på a-kassa.

  • Publicerad 15:13, 3 sep 2018

Det var den 36-årige Vallentunabons fackförbund som tipsade Försäkringskassan om att något inte stämde. För ett år sedan anmälde de att mannen jobbat heltid utan att vara borta från jobbet i ett och ett halvt år och att det samtidigt kunde ha betalats ut vab-ersättning under den tiden.

Ljög om jobbet

Försäkringskassan började titta närmare på fallet och upptäckte att han fått så kallad tillfällig föräldrapenning, som oftast betalas ut för vård av sjukt barn, 55 gånger mellan 2013 och 2017. Hela 38 gånger handlade om fusk och Vallentunapappan hade därmed hade fått 125 000 kronor i bidrag som han inte hade rätt till. I de allra flesta fallen eftersom han varit på jobbet de dagar han ansökt om ersättning för, något som framkom när Försäkringskassan kollade uppgifterna med de arbetsgivare han haft.

I polisförhören erkänner 36-åringen att han fuskat. Han försvarar sig med att trebarnsfamiljen suttit i ekonomiska trångomål eftersom hans sambo är heltidssjukskriven sedan 2012 men utförsäkrad och helt saknar inkomst. Han hävdar att han inte visste att det han gjorde var otillåtet, att han själv tat hela det praktiska ansvaret för barnen och att denna pressade tillvaro gör att han inte på länge skulle klara av att betala tillbaka sin skuld.

Skuldsanering

Både 36-åringen och hans sambo lever med skuldsanering. Det tycker inte Försäkringskassan räcker som skäl för att låta honom slippa undan återbetalningen. Skuldsaneringen tar slut nästa år för 36-åringen och därefter anser Försäkringskassan att han borde ha råd att betala tillbaka sin skuld.

Straffet för bidragsbrott kan bli fängelse.