Eric sköts i ryggen av polisen. Foto: Privat

Pappan om Erics död: ”Levde efter första skottet”

Eric hade Downs syndrom och ett leksaksvapen. En tidig augustimorgon sköts han ihjäl av tre poliser som hävdade nödvärn. Här är pappans ord om skotten. Som träffade i ryggen.

  • Publicerad 18:50, 19 okt 2018

Imorse när Richard Torell träffade sin advokat fick han reda på allt han inte kunnat sluta tänka på. Imorse fick Richard reda på hur hans son dog. Hur poliser sköt ihjäl Eric som hade Downs syndrom och ett leksaksvapen.

– Jag har inte kunnat tänka på mycket annat än hur det kan ha gått till. Men att det var så här hade jag inte ens kunnat drömma om, säger han.

Richard fick veta att poliserna sett Eric på gatan och tagit skydd innanför valvet som leder till innergården där de sedan sköt ihjäl honom.

– Eric följde efter, antagligen för att leka med dem.

Hävdar nödvärn – sköt 25 skott

När Eric kommer in lämnar poliserna sin skyddade position och backar ut på innergården. Exakt vad som hände sedan är fortfarande oklart men vad vi nu vet är att poliserna, som hävdar nödvärn, sköt 25 skott.

Han levde efter första skottet

Richard Torell

Endast tre av skotten träffade. Det första tog i magen och det som dödade gick genom ryggen och slet av stora kroppspulsådern.

Richard blev illamående när han hörde det.

– Han levde efter första skotten och vände ryggen mot poliserna som sedan sköt honom i ryggen och han dog. Det är det jag mår mest illa av. Att poliserna fortsätter skjuta efter att han vänder ryggen till och instinktivt försöker rädda sig, fly.