Ljudet av stolar som flyttas, kläder som tas av, sorl och hälsningar följs av en allvarlig tystnad som sänker sig över stora salen i Skarpnäcks kulturhus dit Mitt i bjudits in.

Alla har kommit för att på något sätt bidra och visa stöd. Men ingen önskar mötet vore nödvändigt. Vid ett bord sitter den mördade 18-åringens pappa Morro tillsammans Svante Tidholm, en av de personer som hjälper till med mötena.

– Alla som kommer hit är hjärtligt välkomna. Känslomässigt är jag helt borta. Jag går igenom en stor djup sorg. Jag kan inte äta, jag kan inte sova och jag gråter varje dag, berättar Morro.

Pappan: "Min och vår skyldighet"

Trots mörkret, men lika mycket till följd av det, tog han efter mordet den 13 februari initiativ till träffarna.

– Det får inte hindra mig från att göra något positivt för våra ungdomar och barn. Min son är borta och kommer inte tillbaka – men inga fler ska behöva gå igenom det här. Jag vill stötta ungdomar och bidra. Att se alla er här ger mig stor motivation, för det här är något vi måste göra tillsammans. Alla där ute är våra barn och det är min och vår skyldighet att göra något, fortsätter Morro.

I den stora ringen med stolar i salen finns föräldrar, mor- och farföräldrar, ett par ordningsvakter som kommit för att visa sitt stöd, nattvandrare, Skarpnäcks två nya fritidslotsar, Vänsterpartiets gruppledare i Skarpnäck; Tina Kratz och ett par unga representanter för föreningen Unga Asov Stockholm; Sainabou Njie och Mariama Sarr.

– Vi jobbar för att få unga till bra aktiviteter, berättar de.

"När nattvandrar vi?"

Mötena efter mordet den 13 februari är öppna för allmänheten. De två mötena som hittills hållits har luftat idéer om vad som kan göras för att öka tryggheten och hjälpa barn och ungdomar till bra aktiviteter. Bland annat att jobba för att föreningar och organisationer med ungdomsverksamhet har pengar, om vikten av att umgås med barnen och deras vänner, liksom att följa med och finnas på träningar och aktiviteter för unga.

Att hämta idéer och inspiration från andra stadsdelar och kommuner, liksom medvetenhet om unga som utsätts för rasism, samt nattvandring är andra ämnen som lyfts. Skarpnäcksbon Andie läste om funderingar och idéer från det första mötet:

– "När nattvandrar vi? Är det bara när vi har nattvandrarjackor eller också när vi är ute och går med hunden eller rör oss på andra sätt i området?", läste Andie ur protokollet.

Vill locka ungdomar

Samtalen har hittills hållits i storgrupp. Vid det andra mötet lyftes frågan hur mötena ska ske framöver och vilka aktörer som bjuds in. Vid det andra mötet fanns bara tre ungdomar på plats. Flera påtalade därför vikten av att mötena, eller åtminstone diskussionerna, måste nå ungdomarna, antingen direkt eller genom unga vuxna som länk.

– Hur ska vi få hit äldre ungdomar. Vi kan tala hur mycket som helst här, men vi behöver nå ut, säger Skarpnäcksbon Linda.

Vid mötet påpekade deltagare att det finns aktiviteter och resurser i området och samhället, men att möjligheterna inte är känd bland alla. Skarpnäcksbon Aman Ghebrehiwet påtalade att det är viktigt att jobba utifrån vad som är möjligt i dag.

– Vi kan inte vänta på något som kommer senare, säger han.

Fotnot: Sedan det senaste mötet i mars har även möte för ungdomsgrupp ägt rum.

https://www.mitti.se/nyheter/grannen-alissia-horde-tjejer-skrika-hysteriskt/repvbn!cSPHrLecGFS7m8Jp24mtTw/

I torsdags eftermiddag förra veckan sökte en knivskadad ung man vård vid vårdcentralen i Skarpnäck. Polis kallades till platsen och mannen fördes senare vidare till sjukhus.

– Han ska ha blivit skadad i vaden. Det var aldrig livshotande, säger kommunpolisen Alvaro Torres.

Polisen rubricerar brottet som grov misshandel. Polisen grep senare en man misstänkt för brottet, och enligt kommunpolisen anhölls denne av åklagare.