Sorgen. Pappan Morro bredvid Skarpnäcksbon Svante Tidholm under mötet där deltagarna talade om engagemang för de unga. "Jag kommer själv att vara med och hjälpa till" säger Morro. Foto: Anders Björklund

Pappan: "Inga fler ska behöva gå igenom det här"

Deras 18-årige son sköts till döds utanför Skarpnäcks kulturhus i februari. Nu har föräldrarna tagit initiativ för att fler ungdomar, familjer och vänner inte ska drabbas.

  • Publicerad 14:15, 1 apr 2022

Ljudet av stolar som flyttas, kläder som tas av, sorl och hälsningar följs av en allvarlig tystnad som sänker sig över stora salen i Skarpnäcks kulturhus dit Mitt i bjudits in.

Alla har kommit för att på något sätt bidra och visa stöd. Men ingen önskar mötet vore nödvändigt. Vid ett bord sitter den mördade 18-åringens pappa Morro tillsammans Svante Tidholm, en av de personer som hjälper till med mötena.

– Alla som kommer hit är hjärtligt välkomna. Känslomässigt är jag helt borta. Jag går igenom en stor djup sorg. Jag kan inte äta, jag kan inte sova och jag gråter varje dag, berättar Morro.

Hälsning. "Vila i frid. Du var någon barn, någons granne, någons barnbarn, någon vän." Blommor nära platsen där den unge Skarpnäcksbon sköts till döds. Polisen har ingen gripen misstänkt för mordet. Foto: Sacharias Källdén

Nytt möte 10 april

Nästa möte äger rum 10 april klockan 14-16 i Skarpnäcks kulturhus.

Mötet börjar i storgrupp och fortsätter i smågrupper där deltagarna väljer grupp utifrån ämne som intresserar.

Nya tidpunkter och mer information om föreslagna ämnen finns i de lokala facebookgrupperna bland annat i "Levande Skarpnäck".

Visa merVisa mindre

En vagn med kaffe och kakor stod framställd på mötet. Foto: Anders Björklund

Pappan: "Min och vår skyldighet"

Trots mörkret, men lika mycket till följd av det, tog han efter mordet den 13 februari initiativ till träffarna.

– Det får inte hindra mig från att göra något positivt för våra ungdomar och barn. Min son är borta och kommer inte tillbaka – men inga fler ska behöva gå igenom det här. Jag vill stötta ungdomar och bidra. Att se alla er här ger mig stor motivation, för det här är något vi måste göra tillsammans. Alla där ute är våra barn och det är min och vår skyldighet att göra något, fortsätter Morro.

Engagerad. Skarpnäcksbon Linda var en av alla engagerade vid mötet. Hon påtalade vikten av att föräldrar gör saker tillsammans med sina barn i ung ålder. Foto: Anders Björklund

Minnesstunden. Ljus tända i Skarpnäck kvällen efter skjutningen då den unge Skarpnäcksbon dog. Foto: Privat

I den stora ringen med stolar i salen finns föräldrar, mor- och farföräldrar, ett par ordningsvakter som kommit för att visa sitt stöd, nattvandrare, Skarpnäcks två nya fritidslotsar, Vänsterpartiets gruppledare i Skarpnäck; Tina Kratz och ett par unga representanter för föreningen Unga Asov Stockholm; Sainabou Njie och Mariama Sarr.

– Vi jobbar för att få unga till bra aktiviteter, berättar de.

"När nattvandrar vi?"

Mötena efter mordet den 13 februari är öppna för allmänheten. De två mötena som hittills hållits har luftat idéer om vad som kan göras för att öka tryggheten och hjälpa barn och ungdomar till bra aktiviteter. Bland annat att jobba för att föreningar och organisationer med ungdomsverksamhet har pengar, om vikten av att umgås med barnen och deras vänner, liksom att följa med och finnas på träningar och aktiviteter för unga.

Att hämta idéer och inspiration från andra stadsdelar och kommuner, liksom medvetenhet om unga som utsätts för rasism, samt nattvandring är andra ämnen som lyfts. Skarpnäcksbon Andie läste om funderingar och idéer från det första mötet:

– "När nattvandrar vi? Är det bara när vi har nattvandrarjackor eller också när vi är ute och går med hunden eller rör oss på andra sätt i området?", läste Andie ur protokollet.

Mordet. Polisen på plats dagen efter skjutningen. Foto: Sacharias Källdén

Vill locka ungdomar

Samtalen har hittills hållits i storgrupp. Vid det andra mötet lyftes frågan hur mötena ska ske framöver och vilka aktörer som bjuds in. Vid det andra mötet fanns bara tre ungdomar på plats. Flera påtalade därför vikten av att mötena, eller åtminstone diskussionerna, måste nå ungdomarna, antingen direkt eller genom unga vuxna som länk.

– Hur ska vi få hit äldre ungdomar. Vi kan tala hur mycket som helst här, men vi behöver nå ut, säger Skarpnäcksbon Linda.

Vid mötet påpekade deltagare att det finns aktiviteter och resurser i området och samhället, men att möjligheterna inte är känd bland alla. Skarpnäcksbon Aman Ghebrehiwet påtalade att det är viktigt att jobba utifrån vad som är möjligt i dag.

– Vi kan inte vänta på något som kommer senare, säger han.

Fotnot: Sedan det senaste mötet i mars har även möte för ungdomsgrupp ägt rum.

Grannen Alissia: "Hörde tjejer skrika hysteriskt"

Knivskadad man kom till vårdcentralen

I torsdags eftermiddag förra veckan sökte en knivskadad ung man vård vid vårdcentralen
i Skarpnäck. Polis kallades till platsen och mannen fördes senare vidare till sjukhus.

– Han ska ha blivit skadad i vaden. Det var aldrig livshotande, säger kommunpolisen Alvaro Torres.

Polisen rubricerar brottet som grov misshandel. Polisen grep senare en man misstänkt för brottet, och enligt kommunpolisen anhölls denne av åklagare.