Pappan fick livstid för mordbranden

Det blev livstids fängelse för pappan i 40-årsåldern som erkänt att han brände inne två av sina barn i ett fritidshus i Schweizerdalen utanför Dalarö.

  • Publicerad 12:16, 10 mar 2014

Tingsrätten gick på åklagarens linje. Försvaret hade hoppats på ett tidsbestämt straff, och har menat att brottet alltid var ett led i ett utvidgat självmordsförsök.

Mannen har både erkänt gärningarna och gått med på åklagarens brottsrubriceringar: mord, försök till mord och mordbrand.

Under rättegången blev de olika sidorna tydliga.

Åklagaren Henrik Attorps tvivlade på hur nära pappan egentligen var att ta sitt eget liv. Bland annat hade pappan bara några rispor i handlederna och körde ända till Öland efter dådet.

Attorps menade att gärningen till stor del var en hämndaktion mot barnens mamma från Tyresö.

– Domen känns välanalyserad. Tingsrätten har kommit fram till ett domslut som utredningen pekade mot, säger Henrik Attorps.

– De menar ju också att gärningen utfördes delvis som en hämnd mot barnens mamma.

Pappan har genomgått en stor rättspsykiatrisk undersökning där det framgår att han inte lidit av en psykisk störning.

Pappan erkände gärningarna på en egen film på sin mobiltelefon dagen efter händelsen. Han får totalt betala runt en miljon kronor i skadestånd, bland annat till den överlevande 7-åriga dotter som tog sig ut ur det brinnande huset, samt till mamman.

Pappans advokat, Sargon de Basso, säger att de kommer att överklaga livstidsdomen.

– Vi vill att man tittar närmare på min klients psykiska ohälsa och att Socialstyrelsens rättsliga råd får vara med göra sin bedömning, säger han.

Sargon de Basso tycker också att det är bra att tingsrätten slår fast att flera omständigheter som påståtts kring det inträffade visat sig inte stämma. Bland annat att mannen ska ha låst dörren till huset och spikat igen fönstren.

– Min klient har inte agerat försvårande utan det har varit hafsigt planerat, säger de Basso.