Pappan åtalades för dotterns dödskrock

Intresse för rättegången mot pappan som åtalats för vållande till sin 8-åriga dotters död i en tågkrock var stort. En fråga som togs upp var hur pålitliga bommarna vid järnvägskorningen är.

  • Publicerad 15:12, 23 feb 2014

I förra veckan hölls rättegången mot den man som åtalats för vållande till sin dotters död efter en krock mellan ett Roslagsbanetåg och bilen som han körde. Mannens advokat yrkar på att han helt ska frias från anklagelserna och att åtalet ska ogillas.

– Ingen vet hur det har gått till och åklagarens utredning är bristfällig i många avseenden, säger advokat Bengt Hesselberg.

Chefsåklagare Katarina Lenter har dock inte ändrat uppfattning efter rättegången när hon fått höra försvarets vittnen.

– Jag gör fortfarande bedömningen att han orsakat tågkollisionen och därigenom dotterns död.

Enligt åtalet, som Lokaltidningen Mitt i tidigare berättat om, ska mannen ha varit oaktsam genom att hålla för hög hastighet, tala i mobiltelefon och samtidigt sätta på sig solglasögon sekunderna före olyckan.

Men Bengt Hesselberg menar att uppgifterna har ett svagt bevisvärde.

– De bygger på vittnesuppgifter om vad han sagt 20 minuter efter olyckan då man väntade på ambulans. Hans ben var halvt av och han var i djup chock.

Åklagare Katrina Lenter menar dock att vittnesuppgifterna är tillförlitliga. Hon yrkar på villkorlig dom och böter för vållande till annans död och brott mot trafikförordningen.

Frågan om bommar och ljusanläggning vid järnvägskorsningen fungerade som de skulle avhandlades också under rättegången. En teknisk undersökning, beställd av åklagaren, visar att anläggningen fungerat. Boende på orten hävdar dock att bommarna inte är att lita på. Ett av vittnena i rättegången berättade om en händelse då bommarna förblev uppfällda, trots att ett tåg passerade. Härom veckan rapporteras också på hemsidan karsta.nu en liknande händelse.

– Jag hävdar att jag kan motbevisa den tekniska utredningen, säger Bengt Hesselberg.

Ett 30-tal personer besökte rättegångens första dag.

Fakta

Systern fick lindriga skador vid olyckan

Den 4 januari förra året avled flickan när bilen som pappan körde krockade med ett Roslagsbanetåg vid en övergång mellan Kårsta och Ekskogen. I bilen fanns också flickans syster, som fick lindriga skador.

Den 6 december kom åtalet där pappan misstänks som skyldig till vållande till annans död och brott mot trafikförordningen.

17–19 februari hölls huvudförhandling i målet i Attunda tingsrätt.

Den 7 mars faller domen.

Visa merVisa mindre