PappaBarn står upp för papporna

Hallå där: Anders Fors, ordförande för föreningen PappaBarn som har kongress i Telefonplan lördagen den 9 april.

  • Publicerad 14:49, 1 apr 2016

Vad är PappaBarn?

– Vi är en förening med cirka 1 000 medlemmar runt om i Sverige som arbetar för barns rätt till båda sina föräldrar när föräldrarna separerar. Vi hjälper mammor och pappor som hamnat i vårdnadstvister. Det slutar ofta med smutskastning och svåra juridiska turer och vi försöker hjälpa dem ur det.

Vad är problemet?

– Det finns många problem. Men vårdnadstvister beror sällan enbart på att föräldrarna är arga på varandra. Ofta finns det en problembild hos någon av dem, som till exempel en svår relation till sina egna föräldrar. Det gör att de kan få svårt att sätta barnet i centrum och svårt att förstå att barnet tar skada av att inte få vara med båda föräldrarna. Vår uppfattning är också att domstolar ofta dömer till mammors fördel när det gäller vem som får vårdnaden om barnet.

Hur kan det bli bättre?

– Vi måste bli snabbare på att ta tag i grundproblemet – varför föräldrarna tjafsar. Ett annat exempel är att inrätta en institution som tar hand om vårdnadstvisterna innan de hamnar i tingsrätten. Men alla är förlorare i vårdnadstvister. Föräldrarna mår dåligt och barnet får inte träffa sin pappa eller mamma.

Vad händer på er kongress?

– Det kommer att vara flera experter som föreläser, bland annat om hur rättsprocesserna fungerar och om hur föräldrars ohälsa under skilsmässor kan vara orsaken till vårdnadstvister. Sedan avslutar vi dagen med en paneldebatt mellan politiker från sju riksdagspartier. Vi vill lyfta upp debatten på dagordningen och försöka förändra politiken.