15-åringen och hans pappa åtalas för grov misshandel. Enligt åtalet ska pappan ha uppmuntrat sonen till misshandeln. Foto: Mostphotos

Pappa och 15-årig son åtalas för grov misshandel av bilist

En 15-årig pojke åtalas för att ha slagit en bilist blodig efter en dispyt på en gata i Råcksta. Enligt åtalet hejades han på av sin pappa, som också han åtalas som medgärningsman.

  • Publicerad 05:00, 26 mar 2020

Det var en eftermiddag i oktober i fjol som bilisten kom i gräl med 15-åringen. Upprinnelsen var, enligt bilisten, att pojken betedde sig ”kaxigt” och avsiktligt gick ut i gatan framför bilen trots att det inte fanns något övergångsställe. Pojken säger däremot att bilisten körde alldeles för fort och tvärstannade framför honom.

Dök upp med pappan

Efter en hätsk ordväxling satte sig mannen i bilen och körde vidare. Efter en kort färd parkerade han.

Då dök en bil upp, där 15-åringen satt tillsammans med en medelålders man, som visade sig vara hans pappa. Enligt åtalet ska pojken ha tagit fram ett batongliknande metallföremål och gett sig på bilisten.

Uppmanade att slå

Under den pågående misshandeln ska pappan, enligt stämningsansökan, ha ”uppmanat/instruerat” sonen att slå målsägaren i huvudet.

Bland annat fick målsägaren ett tio centimeter långt, blödande sår i bakhuvudet, som fick sys på sjukhus.

Efter händelsen ska pappan och sonen kört iväg i bilen.

Bägge nekar

Nu åtalas de för grov misshandel. Enligt åklagarens gärningsbeskrivning är brottet grovt ”eftersom gärningsmännen visat särskild hänsynslöshet och råhet genom att använda ett tillhygge och då de varit i ett numerärt överläge”.

I pappans fall finns ett alternativt yrkande om medhjälp till grov misshandel.

15-åringen förnekar brott, och det gör även pappan. Den senare medger att han och sonen var på platsen, men hävdar att han inte såg någon misshandel då han var upptagen med sin mobil.