Engagemang. Gruppen "Vi som älskar Putin" har över 1400 medlemmar där många har engagerat sig i sökandet efter Putin. Foto: Anton Kyhlbäck

Papegojan Putin hemma – efter nio månader på rymmen

Kändispapegojan Putin har kommit hem efter att ha varit borta i nio månader. "Äntligen händer något positivt under 2020", säger ägaren Annie Feller.

  • Publicerad 13:20, 24 sep 2020

Nio månaders sökande efter Danderyds kändispapegoja Putin är över. Igår kom han hem efter den långa färden från sitt hem i Djursholm.

Ägare Annie Feller berättar att hon knappt tror det är sant.

– Jag får nypa mig själv för att förstå. I natt vaknade jag och undrade om han verkligen är hemma. Det är så osannolikt att det skulle ske.

En grupp yngre killar har agerat mellanhand till personerna som har huserat Putin, berättar Annie Feller. De lämnade över honom och fick den utannonserade hittelönen.

– De som har haft honom har efterlyst om det var någon som saknade en papegoja till polisen. Sedan har någon kompis-kompis tipsat om att det kunde vara Putin, säger hon.

Försvunnen i nio månader

Sedan Putins försvinnande den 20 december har hundratals personer engagerat sig i sökandet. I gruppen ”Vi som älskar Putin” har veckoliga tips kommit in om var Putin kan finnas, och om andra fåglar som är på vift från sina ägare.

En månad efter försvinnandet sågs han till vid Hägernäsbadet i Täby. Senare i februari kopplade en ”djurkommunikatör” in för att assistera i sökandet – utan resultat.

"Han är lite omtumlad"

Ägaren Annie Feller berättar att de först inte trodde det kunde vara Putin eftersom de hade tappat hoppet om att han skulle vara vid liv.

Men på bilderna kunde de se hans karaktäristiska drag i grönt och gult. Trots att han är tilltuffsad efter sitt äventyr kände de igen honom. Vid första mötet var han blyg, berättar Annie Feller, men väl hemma flög han direkt till sin sovplats.

– Han är nog lite psykiskt skadad och omtumlad efter det här, säger hon.

– Det är så många som hör av sig att jag inte hinner svara. Någon skrev att äntligen händer något positivt under 2020. Vi är så otroligt glada, och stolta över alla som hjälpt.

Papegojan Putin fortfarande försvunnen

Bullar. Putin älskar räkor i gräddsås - och bullar. Här sitter han hemma och spisar efter att ha varit på rymmen sedan i december förra året. Foto: Anton Kyhlbäck